Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

India

2019. 01. 04.

Hatalmas zavargások törtek ki Indiában – tiltott szentélybe lépet két nő

2019. 01. 04.

Több évszázados vallási tiltást megszegve lépett be szerdán két nő a dél-indiai Kerala államban található Szabarimala templomba, aminek következtében tüntetések robbantak ki szerte az államban.

A két, negyvenes éveiben járó nő rendőri kísérettel lépett be a szentélybe, és a belépésről készült videofelvételen az látható, hogy az egész testet beborító fekete ruhát és fejsálat viselő két nő – akiket Durga Kanaka és Bindu néven azonosított az AFP francia hírügynökség – férfi hívőkkel együtt lép be a szentélybe.

A templomba évszázadok óta nem léphetnek be a 10 és 50 év közötti, e korban szülőképesnek tartott nők. A korlátozás hívei, valamint a bőség istenének, Ajappának szentelt templom papjai azzal érvelnek a gyakorlat mellett, hogy az a cölibátus egyik záloga, és az istenségnek szentelt rítusok szükséges velejárója. A templom szerzetesei Ajappához hasonlóan önmegtartóztatóak, és nem élnek nemi életet. Számos hindu közösségben ráadásul a menstruáló nőket “tisztátalanoknak” tartják, ami ugyancsak korlátozásokat von maga után a vallási gyakorlatokban.

Miután kitudódott, hogy belépett két nő a templomba, a templomot bezárták egy órára, amíg elvégeztek egy tisztítási rítust.

Hiába a törvény, nem engedi be őket a felbőszült tömeg

Az indiai legfelsőbb bíróság tavaly szeptemberben alkotmányba ütközőnek találta és feloldotta az 1972-ben törvénybe iktatott tiltást. A keményvonalas hinduk azonban már akkor tiltakozásba kezdtek, és mindeddig megakadályozták a nők belépését a látogatók előtt minden évben csak időszakosan nyitva álló szentélybe. Októberben több mint 2000 embert tartóztattak le a templommal kapcsolatos tüntetések nyomán.

Durga Kanaka és Bindu szerdai tette újabb tiltakozáshullámot váltott ki szerte Kerala államban: a tiltás hívei utakat zártak le, kövekkel dobálták meg a rendfenntartókat, és össze is csaptak velük – közölte a rendőrségi szóvivő.

A rendőrség Kerala államban több helyen is könnygázzal próbálta meg feloszlatni a tömeget. A helyi média szerint az állami törvényhozás épületénél és több nagyvárosban is összecsapások voltak. Konzervatív hindu csoportok további megmozdulásokra és sztrájkra szólítottak fel.

„Nem vissza-, hanem előre akarunk lépni. A nemek közötti egyenlőséget és egyenlő jogokat akarunk” – mondta egy aktivista.

Az állam székhelyén, Thiruvananthapuramban a helyi törvényhozás előtt Pinarayi Vidzsajan főminiszter lemondását követelték a tüntetők, akik közül ötöt letartóztattak, mert megpróbáltak betörni a parlament épületébe. Sérültekről egyelőre nem érkeztek hírek.

A rendfenntartó erők további megmozdulásokra készülnek csütörtökre, ugyanis több politikai és vallási csoport általános sztrájkot hirdetett.

A templommal kapcsolatban nemcsak a tiltás támogatói tüntettek. Kedden nők milliói alkottak mintegy 600 kilométer hosszú élő láncot Keralában, hogy támogatásukról biztosítsák a legfelsőbb bíróság döntését és kiálljanak az egyenjogúságért. A megmozdulást támogatta a déli állam baloldali kormánya is, amelynek közlése szerint mintegy 5,5 millió nő alkotta az élőláncot. Szerdán több száz nő ismételte meg ezt a demonstrációt Mumbaiban, India pénzügyi központjában.

Az alkotmánybíróság szeptember végi döntése ellen az utóbbi hónapokban több tucat petíciót nyújtottak be. A legfelsőbb bíróság öttagú alkotmánybírósági tanácsa január 22-én tárgyalja a 49 kérelmet a legfelsőbb bíróság korábbi döntésének felülvizsgálatára.

A szentélyről szóló döntést ellenzi Narendra Modi indiai kormányfő hindu nacionalista pártja, a Bharatíja Dzsanata Párt (BJP) is. A BJP keralai tisztviselői kétnapos tiltakozást hirdettek Bindu és Durga Kanaka tette nyomán.

Mindeközben a BJP-hez kötődő hindu nacionalisták azt követelték Moditól, hogy hozasson törvényeket, amelyek engedélyeznék egy hindu templom építését az északi Uttar Prades államban lévő Ajodhja városban található, 16. századi mecset romjaira.

A szóban forgó mecsetet hinduk rombolták le 1992-ben, ami az utóbbi idők egyik legvéresebb felekezeti erőszakhullámát váltotta ki Indiában; mintegy 2 ezer ember halt meg.

A hinduk szerint a mecsetnél volt Ráma istenség születési helye.

Az utóbbi hónapokban a hindu templom megépítésének több tízezer támogatója demonstrált. A kérdést vizsgálja a legfelsőbb bíróság.

Euronews

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑