Cadmus fordítás Cadmus
Diplomácia

2016. 09. 20.

Hatpontos magyar javaslat a migráció kezelésére

2016. 09. 20.

A migráció elsősorban biztonsági kérdés – erről beszélt Szijjártó Péter az ENSZ konferenciáján New Yorkban. A külgazdasági és külügyminiszter hat pontos javaslatot fogalmazott meg a magyarországi tapasztalatok alapján. Ezek között szerepel, hogy oda kell vinni a segítséget, ahol szükség van rá, vagyis a migráció kiváltó okait, helyben kell kezelni. Szijjártó Péter másik fontos feladatnak a határok védelmét említette.

“Először is a kiváltó okokat kell kezelni, vagyis a segítséget kell odavinnünk ahol a baj van, és nem a bajt kell idehoznunk. Ezért nem szabad inspirálni azokat az embereket, akik Európa környékén mintegy 30-35 milliónyian vannak, hogy induljanak meg Európa irányába”.

Második szempontként azt fogalmazta meg: világossá kell tenni, a mindenfajta ellenőrzés nélküli bevándorlási hullám, amely a határaink tömeges megsértéséhez vezet, elképesztő biztonsági kockázatot jelent, s lehetőséget adott a terrorszervezeteknek arra, hogy Európába juttassák a terroristáikat, ezáltal a bevándorlás minden idők legjelentősebb terrorfenyegetettségét hozta el Európában.

“Harmadrészt világossá kell tennünk, hogy minden országnak, minden államnak az a kötelessége, hogy megvédje a saját polgárait. Ezért be kell fejezni azt a képmutató és néha aljas vádaskodást, amelyet azon országokkal szemben folytatnak, amelyek megvédik a saját határaikat, s így a saját állampolgáraikat” – folytatta Szijjártó Péter.

Hangsúlyozta: világossá kell tenni azt is, hogy az Európába érkezett illegális bevándorlók 90 százalékát valamifajta bűnbandák, embercsempészek hozták el Európába, így az embercsempészet elleni küzdelmet folytatnunk kell.

Szijjártó: az Iszlám Állam civilizációs fenyegetés

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a New Yorkban zajló menekültügyi konferencián felhívta a figyelmet arra, hogy az Iszlám Állam nevű terrorszervezet civilizációs fenyegetést jelent a keresztény közösségekre.

“A terrorszervezet keresztények elleni bűnei nem maradhatnak büntetlenül” – fogalmazott az MTI-nek a miniszter, s hozzátette: ezt a magyar álláspontot kifejtette azon a panelbeszélgetésen is, amelyet a menekültügyi csúcsértekezlet keretében rendeztek, s amelyen az Iszlám Állam bűneiért történő felelősségre vonásról volt szó.

szijjarto-peter-magyar-2

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az ENSZ menekültügyi csúcsértekezletén. (MTI/AP/Julie Jacobson)

A magyar diplomácia vezetője tájékoztatta a rendezvényen részt vevő külügyminisztereket arról is, hogy a Nemzetközi Büntetőbíróság főügyészének személyesen írt levelet az ügyben, ám a főügyész eddig még nem fogalmazott meg választ. Ezért Magyarország az ENSZ Biztonsági Tanácsához fordul az ügyben – szögezte le Szijjártó Péter.

A kezdeményezést az Iszlám Állam bűncselekményeiért történő felelősségre vonásról Boris Johnson brit, Didier Reynders belga és Ibráhim al-Dzsaafari iraki külügyminiszter indította útjára a nemzetközi menekültügyi konferencián. A tanácskozás erről szóló panelbeszélgetése lényegében az indító rendezvénye volt annak a nemzetközi kampánynak, amely a felelősségre vonást szorgalmazza.

Beszédében Szijjártó Péter kifejtette, hogy Magyarország elítéli az Iszlám Állam iraki és szíriai területen elkövetett atrocitásait, az emberi jogokat és a nemzetközi humanitárius jogot is megsértő szisztematikus és tömeges jogsértéseket. “Ezen belül kiemelt fontosságot tulajdonítunk a modernkori rabszolgaság elleni harcnak, illetve a vallási és etnikai kisebbségek, továbbá más veszélyeztetett csoportok – mint például a nők és a gyermekek – védelmének” – szögezte le a magyar külügyminiszter.

A magyar álláspont szerint ezek a bűncselekmények nemcsak az áldozatok ellen irányulnak, hanem az egész nemzetközi közösség érdekeit is sértik és támadják értékrendjét, egyúttal veszélyt jelentenek a nemzetközi békére és biztonságra is.

Kétoldalú tárgyalásokat is folytatott a külügyminiszter

A menekültválságról, gazdasági együttműködésről és diplomáciai képviselet megnyitásáról folytatott egyeztetéseket Szijjártó Péter hétfőn New Yorkban az ENSZ menekültügyi konferenciája alkalmával tartott kétoldalú tárgyalásain.

Tárgyalt Julie Bishop ausztrál, Gibran Bászil libanoni, María Ángela Holguín Cuéllar kolumbiai külügyminiszterrel és Josaia Voreqe Bainimaramával, aki a Fidzsi-szigetek miniszterelnöke és egyben külügyminisztere is.

Szijjártó Péter arról tájékoztatta az MTI-t, hogy az ausztrál és a libanoni külügyminiszterrel folytatott megbeszéléseinek fő témája a menekültválság volt. Mint mondta, Ausztrália és Magyarország vezetői is elsődlegesnek tartják a határok védelmét és nemzeti szuverenitást, s mind Canberra, mind Budapest álláspontja a menekültkérdésben az, hogy meg kell akadályozni, hogy a jog adta lehetőségekkel visszaéljenek. Ausztrália is megerősítette a határvédelmet, és szigorította vonatkozó jogszabályait – fűzte hozzá Szijjártó Péter. Az ausztrál kormányt ugyanolyan nemtelen támadások, kritikák érik, mint Magyarországot – húzta alá.

A menekültválság volt a magyar-libanoni külügyminiszteri eszmecsere témája is. Szijjártó Péter és Gibran Bászil egyetértett abban, hogy mindent meg kell tenni a menekültek mielőbbi hazatérése érdekében, s abban kell segíteni nekik, hogy a nehéz időszakot az otthonaikhoz közeli országokban és térségekben vészelhessék át. A két politikus abban is egyetértett, hogy Törökország mellett Jordániának, Libanonnak és az észak-iraki kurd autonóm régiónak nagyobb segítséget kell nyújtani, hiszen ezek az országok nagyon sokat vállalnak a menekültválság enyhítésében. Szijjártó Péter ezzel összefüggésben fontosnak tartotta hangsúlyozni azt is, hogy Magyarország hárommillió eurót fizetett be a Madad Alapba. (A Madad Alap Szíria és a környező országokban élő menekültjeinek támogatására hivatott, s az Európai Unió hívta életre.)

A Fidzsi-szigetek kormányfő-külügyminiszterével és a kolumbiai külügyminiszterrel a magyar külgazdasági és külügyminiszter gazdasági kérdésekről egyeztetett. Josaia Voreqe Bainimaramával az Európai Unió és a csendes-óceáni térség szorosabb együttműködésének fontosságáról, María Ángela Holguín Cuéllar asszonnyal pedig a kolumbiai gazdaság diverzifikálásával megnyíló új lehetőségekről. “Az Európai Unió, Kolumbia, valamint Peru között megkötött szabadkereskedelmi megállapodás új lehetőségeket kínál a magyar gazdaság számára is” – szögezte le az MTI-nek adott nyilatkozatában Szijjártó Péter, aki azt is elmondta: megállapodott kolumbiai kollégájával abban, hogy Bogotában újranyitják a magyar nagykövetséget. Erre a jövő nyáron kerül sor.

Orientalista.hu – (M1, Hirado.hu, MTI)

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑