Cadmus fordítás Cadmus
Algéria

2022. 07. 06.

Hatvan éve vált függetlené Álgéria

2022. 07. 06.

Algéria ünnepélyes keretek között, minden korábbinál nagyobb katonai díszszemlével emlékezett meg kedden függetlensége hatvanadik évfordulójáról, amelyet 132 éves francia gyarmatosítás előzött meg, ami azóta is a két ország kapcsolataira nehezedik.

Az algériai felkelők és a francia hadsereg közötti nyolc éven át tartó, több százezer emberéletet követelő háború után 1962. március 12-én hallgattak el a fegyverek az éviani békeszerződés megkötése után, ezt követően kiáltották ki az észak-afrikai ország függetlenségét 1962. július 5-én, amelyet néhány nappal korábban az önrendelkezésről tartott népszavazáson leadott voksok 99,72 százaléka támogatott.

A Mártírok Emlékművének megkoszorúzása után Abdel-Madzsid Tebbún elnök Szaid Sanegriha vezérkari főnök társaságában nyitott gépkocsin szemlét tartott a biztonsági erők több egységénél a katonai felvonulás előtt. A függetlenség évfordulóját hatvan ágyúlövéssel ünnepelték.

A közel kétórás díszszemle légiparádéval kezdődött.

Tebbún elnök kormánya tagjaival és a több külföldi vendéggel, közöttük Mahmúd Abbász palesztin, Kaisz Szájed tunéziai elnökkel és Faisal Makdad szíriai külügyminiszterrel egy emelvényen foglalt helyet.

A díszszemlén egyebek mellett MiG-25 és SzU 24 típusú vadászgépek repültek el az Algíri-öböl felett, orosz Sz-300 és Pancir Sz-1 típusú légvédelmi rendszerek, korszerűsített T-62 és T-92 harckocsik, valamint drónok vonultak fel, a tengeren pedig több hadihajó és tengeralattjáró vett részt a parádéban.

A katonai díszszemle idején erősen feszült a légkör Algéria és Marokkó között, amellyel Algír augusztusban szakította meg a diplomáciai kapcsolatokat a nyugat-szaharai vitatott területekkel kapcsolatos súlyos nézeteltérések, valamint Rabat és Izrael biztonsági közeledése miatt – jegyezte meg az AFP francia hírügynökség.

Hatvan évvel a gyarmati uralom után még mindig fájók a sebek Algériában, miközben Franciaország elutasít mindenféle megbánást vagy bocsánatkérést, holott Emmanuel Macron francia elnök a megválasztása óta egy sor jelképes gesztussal igyekszik enyhíteni az emlékeket.

A francia elnöki hivatal hétfő este jelentette be, hogy Macron levelet írt algériai kollégájának a 60. évforduló előestéjén, amelyben a “két ország között amúgy is szoros kapcsolatok megerősítését” szorgalmazta.

Az Élysée-palota közölte, hogy kedden az elnöki hivatal nevében koszorút helyeznek el a párizsi Algériai Háború Nemzeti Emlékművénél az 1962. július 5-én Oránban az európaiak által elkövetett mészárlás áldozatainak az emlékére.

Három évvel a demokráciát követelő Hirak mozgalom tüntetései után az algériai vezetés igyekezett az évfordulót felhasználni a társadalmat átszövő elégedetlenségek enyhítésére.

Tebbún májusban kezdeményezte a politikai mobilitás beindítását, több politikai pártnak – így az ellenzéknek -, valamint szakszervezeti és munkáltatói szervezeteknek is szereplési lehetőséget adva.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑