Cadmus fordítás Cadmus
Szaúd-Arábia

2018. 10. 04.

Hatvan szaúdi katonatiszt adta be a lemondását, mert bűnösnek érzik magukat a jemeni háború miatt

2018. 10. 04.

Egy, a szaúdi családhoz közel álló személy Twitter bejegyzésében számolt be arról, hogy a szaúdi hadsereg hatvan tisztje nyújtotta be lemondását miután az ENSZ nyilatkozatot adott ki azzal kapcsolatban, hogy Szaúd Arábia háborús bűncselekményeket követett el Jemenben.

A tisztek egy része azért mondott fel, mert bűnösnek érzik magukat a Jemenben elkövetett bűnük miatt, mások pedig azért mondtak fel, mert félnek attól, hogy a nevüket kapcsolatba hozzák a szaúdi hadsereg által elkövetett háborús bűncselekményekkel.

A szaúdi Mujtahid hírportál szerint a szaúdi koronaherceg Mohamed Bin Salman nem fogadta el a tisztek felmondását, sőt büntetést helyezett kilátásba azokkal szemben akik távozni kívánnak a hadseregből.

Szaúd Arábia 2015 márciusában kezdett hadműveleteket Jemen ellen, hogy visszaállítsa a szaúdi szövetséges kormány hatalmát. A szaúdi agressziónak azóta több mint 17 000 jemeni civil áldozata van. Az áldozatok között nagyon sok a nő és a gyerek. Habár Szaúd Arábia azt állítja, hogy ők csupán az Ansarullah mozgalom állásait támadják, repülőik nagyon sok esetben támadnak civil célpontokat. Számos esetben előfordult, hogy kórházakat, iskolákat, sőt esküvői meneteket támadtak a szaúdi légierő gépei.

A már több mint három éve zajló szaúdi katonai agresszió Jement a humanitárius katasztrófa szélére sodorta. Az ENSZ és helyi emberi jogi szervezetek szerint több mint 22 millió jemeni állampolgár szorul ellátásra az egészségügy vagy az élelmezés, illetve lakhatás terén.

Orientalista.hu – Al-Isfahani, Farsnews

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑