Cadmus fordítás Cadmus
Afganisztán

2015. 09. 30.

Havonta százezer afgán indul útnak

2015. 09. 30.

Német biztonsági szakértők becslése alapján, havonta százezer afgán igényel új útlevelet, és indul útnak Európa felé.

Sok afgán férfi Iránba, Pakisztánba vagy az Egyesült Arab Emirátusokba utazik és munkát vállal, de magas azoknak a száma akik, illegális úton Európai Unió területére akar bejutni.

Az afgán hatóságok az év eleje óta újfajta, biometrikus útlevelet adnak a kérelmezőknek, sokan Németországot célozzák meg, és német biztonsági szervek munkatársai részben az új típusú, szabadabb mozgást biztosító magánútlevélnek tulajdonítják, hogy Németországban emelkedik az afgán menedékkérők száma. – írta az MTI.

 Afganisztánban olyan sokan igényelnek új útlevelet, hogy az illetékes hatóság nem győzi a munkát. “Nincs elég emberünk és nincsenek meg a technikai feltételek ahhoz, hogy időben teljesítsünk” minden kérést – mondta a német lapnak az útlevélkiadásért felelős kabuli hivatal vezetője, Sayed Omar Sabor.

Idén eddig hetvenezer afgán kért menedékjogot Németországban. Ez a szám a valóságban sokkal magasabb lehet, mivel sok afgán hamis szíriai útlevélhez jutott Törökországban, és szírnek adták ki magukat.

A Welt am Sonntag című lap szerint a német kormány egyre jobban tart az Afganisztánból induló menekülthullámtól, ami ellentmond azzal, hogy pont augusztusban nyilatkozta Angela Merkel német kancellár azt, hogy idén 450 ezer helyett 800 ezer embernek adnak menedékjogot.

Az afgán embercsempészek ezt úgy értelmezték, hogy 800 ezer menedékkérőn felül senkit nem fogadnak majd be a németek, ennek azt lett a következménye, hogy az afgánok pánikszerűen spontán és tömeges indultak el hazájukból.

Orientalista.hu – Sinoda (Forrás: MTI)

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑