Cadmus fordítás Cadmus
Lapszemle

2024. 07. 06.

Hazájukból elmenekült afgán nők indulnak az olimpián

2024. 07. 06.

Három női és három férfi sportoló képviseli Afganisztánt a július végén kezdődő párizsi olimpián. Ez a fajta egyenlőség a tálibok uralma alatt, otthon nem valósulhat meg, ezért a csapatot a száműzetésben működő Afgán Nemzeti Olimpiai Bizottság állította össze.

A tálib rezsim alatt az afgán sportolóknak komoly akadályokkal kell szembenézniük, különösen a nőknek, akiknek nem adatik meg, hogy versenyezzenek, vagy akár csak belépjenek egy edzőterembe. A július végén kezdődő párizsi olimpián azonban egy olyan csapat fogja képviselni Afganisztánt, amely az egyenlőség és az ellenállás szimbóluma lesz a tálibok által semmibe vett női jogok tekintetében.

Afganisztán hatfős olimpiai csapatot indít, amely három női és három férfi versenyzőből áll, akiket a száműzetésben élő Afgán Nemzeti Olimpiai Bizottság (ANOC) választott ki. Az összeállítás a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) teljes támogatását élvezi, amely úgy véli, hogy egy nemek szerint kiegyensúlyozott gárda pozitív példaként szolgál majd a világ számára.

A tálibok, akik nemzetközileg továbbra is elszigeteltek, és akiknek Afganisztánban az emberi jogok megsértése jellemzi el nem ismert kormányukat, nem érdekeltek a csapatban vagy a kiválasztási folyamatban.

A tálibok képviselőitől és tekintélyes szerveiktől megtagadták az olimpiai akkreditációt, semmilyen módon nem képviseltetik magukat a július 26-án megnyíló játékokon.

A női sportok betiltása része a keményvonalas iszlamisták hírhedt korlátozásainak, amelyek megfosztják az afgán nőket és lányokat az oktatás, a munkavállalás és a mobilitás lehetőségétől, és megtagadják tőlük, hogy vezető pozícióba kerülhessenek a kormányban vagy a társadalomban.

A tálibok által uralta Afganisztánban a nőknek férfi kísérővel kell utazniuk, még akkor is, ha épp csak elhagyják az otthonukat, és tilos versenyezniük vagy nyilvános edzőtermekben sportolniuk.

Párizsban az Afganisztánt képviselő sportolók fel fogják rúgni e tabukat és korlátozásokat. A csapatot azzal a céllal választották ki, hogy hirdesse a nemek közötti egyenlőséget, ezért szerepel benne ugyanannyi nő és férfi.

Kimia Yousefi, Afganisztán leggyorsabb női versenyzője és hamarosan háromszoros olimpikonja a 100 méteres síkfutásban Tokióban felállított 13,29 másodperces afgán nemzeti rekordot szeretné megdönteni. Közel három évvel ezelőtt ő volt Afganisztán zászlóvivője azokon a Covid késleltette játékokon, amelyek 2021 augusztusában, a tálibok kabuli hatalomátvétele előtt néhány nappal értek véget.

Yousefi mellett ott lesznek az országúti kerékpáros Hashemi nővérek, Fariba és Yulduz. Ők az első kerékpárosok, akik Afganisztánt képviselik az olimpián.

Fahim Anwari úszó is azok között van, akik Afganisztánért versenyeznek majd a tálibok által elűzött egykori köztársaság fekete-piros-zöld zászlaja alatt.

Az olimpikon hazájában a tokiói olimpia óta bekövetkezett viharos politikai változások felforgatták mind az ő, mind honfitársai életét.

Korlátozott erőforrások
A tálibok hatalomátvétele után Anwari Németországba menekült, ahol kevesebb lehetősége volt edzeni, de továbbra is képviseli Afganisztánt a nemzetközi úszóversenyeken.

„A száműzetéssel járó problémák és kihívások súlyosan megzavarták az edzéseimet– mondta a Szabad Európa Azadi Rádiójának –, de mindent megteszek, hogy elérjem a céljaimat.”

Afganisztán leggyorsabb embere, a sprinter Sah Mahmud Núrzaj 100 méteren indul. „Alaposan felkészültem az olimpiára”– mondta az Azadi Rádiónak.

Ő a szomszédos Iránba menekült, miután a tálibok bevonultak Kabulba. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság segítségével iráni sportolókkal edzett.

Núrzaj elmondta: alig várja, hogy megdöntse a Tokióban 100 méteren felállított országos rekordját, amelyet 10,23 másodperc alatt futott.

„Büszke vagyok arra, hogy én lehetek Afganisztán leggyorsabb embere – mondta. – Pontosabban hogy Afganisztán történelmének leggyorsabb embere lehetek.”

Mohammad Yonus Popalzay, az Afgán Olimpiai Bizottság száműzött főtitkára az Azadi Rádiónak elmondta, hogy Núrzaj és Anwari mellett Mohammad Szamim cselgáncsozó képviseli majd Afganisztánt.

Egy afgán tisztviselő az AFP hírügynökségnek elmondta, hogy az afgán csapat sportolói közül öten hazájukon kívül tartózkodnak.

„Mivel Afganisztánban minden női sportágat felfüggesztettek, az olimpiai csapat női versenyzői Afganisztánon kívülről érkeztek”– magyarázta.

Egyedül Szamimról feltételezhető, hogy Afganisztánban él.

A cél kezdettől fogva az volt, hogy egy kiegyensúlyozott, férfiakból és nőkből álló csapat képviselje Afganisztánt.

„Világossá tettük, hogy nemek szerint kiegyensúlyozott afgán csapatot szeretnénk Párizsban. Ez volt az elvárás, és el is értük – mondta a hónap elején Mark Adams, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság szóvivője. – Ez egy állásfoglalás Afganisztán és az egész világ számára.”

A NOB eszközökkel és pénzügyileg is támogatja a legnagyobb nemzetközi sportversenyen induló afgán sportolókat.

Adams hangsúlyozta, hogy a NOB nem engedi, hogy tálib tisztségviselők részt vegyenek az olimpián, és csak az ANOC jogát ismeri el az afgán sportolók képviseletére.

„Itt nincs helye az afgán hatóságoknak, a táliboknak – mondta. – A de facto hatóságok, a tálib kormány egyetlen képviselője sem lesz akkreditálva.”

A NOB menekült olimpiai csapatában további három afgán férfi és két nő is versenyez majd. Az összesen harminchat fős csapat a világszerte százmillió kényszerűen kitelepített embert képviseli.

A kabuli születésű Manizha Talash breaktáncosnő is ott lesz a menekültcsapatban, akit a közösségi médiában felfedeztek fel, és jelenleg Spanyolországban él.

A menekültek olimpiai csapatát Párizsban Masomah Ali Zada afgán országúti kerékpáros vezeti majd, aki 2021-ben Tokióban szintén a menekültek olimpiai csapatában versenyzett.

A 70 kilogrammos kategóriában cselgáncsozó Nigara Shaheen, aki afgán menekültként nőtt fel Pakisztánban, és családi hagyományként gyakorolta a harcművészeteket, 2022 óta Kanadában él és edz. Ő szintén bekerült a menekültek olimpiai csapatába.

A menekült olimpiai csapatban három afgán férfi is szerepel majd – Amir Ansari országúti kerékpározásban, Arab Sibghatullah dzsúdóban és Farzad Mansouri tékvandóban.

Afganisztán először 1936-ban vett részt az olimpián, de eddig csak két érmet nyert: Rohullah Nikpaj tékvandós a 2008-as pekingi olimpián és a 2012-es londoni játékokon.

SzabadEurópa

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑