Cadmus fordítás Cadmus
Szaúd-Arábia

2017. 06. 29.

Házi őrizetbe került a volt szaúdi koronaherceg

2017. 06. 29.

Házi őrizetbe került Szaúd-Arábia lemondatott koronahercege, Mohammed bin Nayef, azután, hogy átrendezték az utódlási rendszert a közel-keleti monarchiában – erről számolt be az amerikai New York Times, megszólaltatva négy amerikai, valamint szaúdi hivatalnokot, akik közel állnak a szaúdi királyi családhoz.

A nevük elhallgatását kérő diplomaták arról számoltak be, hogy Mohammad bin Nayef megpróbálta elhagyni az országot, de megakadályozták ebben, s házi őrizet alá helyezték a saját palotájában, mely Jeddah városában található.

A palota őrségét lecserélték – a korábbi őrök ugyanis a volt koronaherceg válogatott és hűséges emberei voltak, az újak viszont Mohammed bin Salman-hoz hűek.

Június 21-én a szaúdi király, Salman bin Abdul-Aziz al Szaúd kiadott egy dekrétumot arról, hogy a korábbi trónörököst, Mohammad bin Nayef bin Abdul-Aziz al Szaúdot lemondatja, s a helyére a saját fia, az eddigi védelmi miniszter kerül, akit egyben kinevezett az ország miniszterelnök-helyettesének is. A királyfi természetesen korábbi pozícióját is megtarthatta.

A korábbi koronaherceget gyakorlatilag a király bejelentése után azonnal elfogták. Mindeközben a szaúdi propaganda igyekezett azt a látszatot kelteni, hogy a váltás zavartalan: újra és újra egy olyan videót sugároztak szét az éterbe, melyen az látható, ahogy Mohammed bin Salman kezet csókol Mohammed bin Nayefnek, miközben az utóbbi jókívánságairól biztosítja az utódját.

Amerikai források szerint az, hogy bin Nayefet minden ok nélkül a palotájába zárták, mutatják azt a tényt, hogy az új uralkodójelölt nem tűr meg semmiféle ellenzéket a hatalomban.

A volt koronaherceg lányait szintén hasonló módon korlátozták, ugyanakkor, a házi őrizet a férjeikre és gyerekeikre nem vonatkozik.

Mohammad bin Salman jóformán a saját országában is ismeretlen volt, amíg 2015 januárjában nem lett Salman az új király. Ekkortól azonban karrierje töretlenül ível felfelé, hiszen ő az új uralkodó kedvenc fia, aki mindent megkaphat, amit csak kíván. Érdemes megjegyezni, hogy az iráni PressTV értesülései szerint az új amerikai elnök, Donald Trump támogatását is élvezi.

Védelmi miniszterként ő felelős azért a vérengzésért, amit a szaúdi hadak elkövettek és folyamatosan elkövetnek a jemeni civilek ellen. Egyes elemzők szerint az is lehetséges, hogy ő áll a Perzsa-öböl menti diplomáciai krízis mögött is, mely során a szomszédos Katart blokád alá helyezték és gyakorlatilag gazdasági ostrom alá vették.

Orientalista.hu – Crusader

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑