Cadmus fordítás Cadmus
Kaukázus

2020. 10. 05.

Hegyi-Karabah fővárosát ágyúzták az azeri erők

2020. 10. 05.

Vasárnap is dörögtek a fegyverek a Kaukázusban; azeri közlés szerint örmény támadás érte Azerbajdzsán második legnépesebb városát, míg örmény állítás szerint az azeriek ismét nehéztüzérséggel lőtték Hegyi-Karabah székvárosát, Sztepanakertet.

Az azeri külügyminisztérium közölte: rakétatámadás érte Örményország irányából Gandzsa városát, és a katonai csapásban meghalt egy civil, négy másik pedig megsebesült.

Örményország tagadta, hogy hadereje a 335 ezres várost támadta volna, de Arajik Harutjunján, Hegyi-Karabah vezetője azt mondta, csapataik megsemmisítettek egy légibázist az azeri városban.

Örmény közlés szerint a Gandzsa melletti katonai repülőtérről szálltak föl azok a vadászgépek, amelyek Hegyi-Karabahban hajtottak végre támadásokat.

Harutjunján azt is közölte a Twitteren, hogy az azeri erők ismét “civil célpontokat” támadtak Sztepanakertben.
Szergej Lavrov orosz külügyminiszter vasárnap este ismét azonnali tűzszünetre szólította fel a szembenálló feleket, és világossá tette, hogy Moszkva kész segítséget nyújtani, hogy megoldást találjanak a konfliktusra az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezeten keresztül.

A moszkvai külügyminisztérium közleménye szerint Lavrov beszélt örmény kollégájával, akinek aggodalmát fejezte ki a halálos áldozatok számának emelkedése miatt.

A konfliktusban Azerbajdzsánt támogató Törökország a Gandzsa elleni állítólagos örmény támadást ítélte el.

“Örményország támadása gandzsai civilek ellen újabb megnyilvánulása Örményország törvénytelen hozzáállásának” – tudatta az ankarai külügyminisztérium.

Örményország és Azerbajdzsán között egy hete robbantak ki harcok a vitatott hovatartozású, örmények lakta, de hivatalosan Azerbajdzsánhoz tartozó terület, Hegyi-Karabah miatt.

A harcok örmény források szerint eddig több mint 200 halálos és sebesült áldozatot követeltek, az azeri fél 19 civil halálos áldozatról és 60 sebesültről számolt be.

A nagyhatalmak – Oroszország, az Egyesült Államok, Franciaország és az Európai Unió – egyelőre hiába szólították föl a feleket a harcok beszüntetésére.

MTI

Megosztom:

, , , , , , , , ,
Back to Top ↑