Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2015. 01. 06.

Helyzetjelentés az Iszlám Állam elleni harcokról Der Ezzorból

2015. 01. 06.

 A Köztársasági Gárda és a szíriai törzsek ellenállási milíciái közösen támadják az Iszlám Államot.

A Szíriai Arab Hadsereg visszaverte az ISIS terrorszervezet fegyvereseit a Mezőgazdasági Intézetnél

Az “Iraki és Levantei Iszlám Állam” (ISIS) nevű terrorszervezet megkísérelt ellen offenzívát indítani a Hadsereg által visszafoglalt Mezőgazdasági Kutatóintézet közelében az Al-Marijah negyedben megtámadva egy a Szíriai Köztársasági Gárda 104. Légideszant Dandára által ellenőrzött épületet. A támadást a 104. Dandár visszaverte és később egy ellencsapással válaszolt a Mezőgazdasági Kutatóintézet közelében, megölve sok vahabita terroristát, eközben a támadó alegységek elérték a fürdőkomplexum térségét.

Az ISIS terrorszervezet támadásai a Deir Ezzor Katonai Repülő Bázis ellen nagymértékben csökkentek és gyengültek mióta a Szíriai Arab Hadsereg hadműveleti kiszorították őket a légi támaszponttól észak-keletre. A katonai repülőtérrel szemben lévő gazdaságok elfoglalása előnyt jelent a Hadsereg számára, mert akadályt képeznek egy ISIS támadás útjában. Ezek a területek most egy ütközőzónát képeznek a légitámaszpontot védő katonák számára a vahabita terroristák bármely támadása ellen.

A Szakkr-szigeten a Hadsereg katonái rajtaütöttek egy ISIS terrorista csoporton egy éjszakai akció során hétfő éjjel, amiben több vahabita fegyveres meghalt. Egy katonai forrásunk szerint az ISIS fegyeresei még mindig ellenőrzik a sziget északi szegletét, benne a fontos fekvésű északi parti mólókat, amit ellátó bázisként használnak.

A falvak fellázadtak az ISIS terrorszervezet rémuralma ellen tartomány szerte

Hónapokkal a folyamatos üldöztetések, gyilkosságok és gyötrelem után Deir Ezzor tartomány falvainak lakói felázzadtak az “Iraki és Levantei Iszlám Állam” (ISIS) nevű terrorszervezet állampolgári jogaikat elnyomorító és puszta létüket fenygető rémuralma ellen és elkezdtek együttműködni a Szíriai Arab Hadsereggel, segítve annak harcát a vahabita hódítók ellen. Ez az első alkalom Szíria honvédő háborújának kezdete óta, hogy a tartományi fővárostól keletre lévő falvak lakói csatlakoztak a Szíriai Arab Hadsereg ISISterroristák elleni küzdelméhez.

Dühöt és haragot éreztek a polgári lakosok Al-Abid faluban, amikor az ISIS fegyveresei elraboltak húsz lakót és egy ismeretlen helyre hajtották őket. A gyakori üldöztetések miatt a helyiek felháborodása elérte a határt. Az indokolatlan visszaélések eredményeként Al-Abid falu lakosai fegyvert fogtak és szembeszálltak az ISIS terroristákkal saját falujukban, tettükkel hasonló ellenállásra sarkallták szomszédaikat is.

Polgári személyek Abu-Kamalban és Al-Majadinben megkezdték fegyveres harcukat az ISIS terroristák ellen megkérdőjelezve a vahabiták uralmát Deir Ezzor tartomány keleti felében. Az ISIS folytatja az Al-Shaatat törzs tagjainak bántalmazását ezzel arra kényszerítve a törzset, hogy fegyvert ragadjon a vahabita hódítók ellen, a terroristák állandó rémtettei miatt.

Hogy segítse a Dier Ezzor tartománybeli vidéki lakosság felkelését, egy újonnan megalakított népi ellenállási csoport kezdte meg harcát és szerzett hírnevet a tartomány ISIS által megszállt keleti részein. A csoport a Nemzetvédelmi Milícia (Kuvat Ad-Dífa Al-Vatani) segítségével és szervezésében alakult meg, a neve Mukkavama Al-Shaabijjeh (Nép Ellenállás). A Népi Ellenállás most Deir Ezzor tartományban (főleg annak keleti részein) működik, tagjait a helyi falvak lakosságából toborozza, hogy fegyveresen szálljanak szembe az “Iszlám Állammal” (ISIS) és visszafoglalják falvaikat és a környező földeket a saját ellenőrzésük alatt.

 A Szíriai Arab Hadsereg ellentámadást indított az Al-Sziná kerületben

A Szíriai Arab Hadsereg, Köztársasági Gárda 104. Légideszant Dandára ellentámadást indított az Al-Sziná kerületben, Deir Ezzor városában aminek a célja, hogy enyhítse a város keleti részére nehezedő ellenséges nyomást. Az elmúlt 48 órában a 104. Dandár az “Iraki és Levantei Iszlám Állam” (ISIS) nevű terrorszervezet több mint 30 fegyveresével (közöttük sok külföldivel) végzett, akik az Al-Sziná kerület keleti részén barikádozták el magukat.

Párhuzamosan az Al-Szinában indított offenzívával a 104. Dandár megtámadta az ISIS egyik csecsen nemzetiségű hadszíntéri parancsnoka által vezetett parancsnoki és vezetési pontot (műveleti központot) a kerület körzetében. Tegnap (12. 26.) az ISIS helyi hadszíntéri parancsnokát Abu Husszein Al-Shishanit, az ISIS-hez közel álló közösségi média felületeken “mártírrá” nyilvánították. Magyarul: a Szíriai Arab Hadsereg a pokolra küldte. A rejtekhelye a Hadsereg támadása során megsemmisült.

Az Al-Sziná kerületben vívott harcokban meghalt ISIS fegyveresek (neveik angol átírásban olvashatóak):

 1. Mahmoud Bassam Ghazi
 2. Mou’awiyya Khalouf
 3. Issam Al-Khodor
 4. Firaas IsHaaq
 5. Abu Hussein Al-Sheeshaani (csecsen)
 6. Jamaal Hassan Mahmoud
 7. Ahmad Saleh ‘Abdel-Majeed
 8. ‘Arwa Sarhaan Al-‘Abdullah
 9. Jasseem Kamaal Haidar
 10. Yahya ‘Ammar Al-Hassan
 11. Ahmad Yousif Ibrahim,

A Szakkr-szigeten a 104. Dandár kíméletlenül tűz alá vette a 2. kerületben bújkáló ISIS terroristákat, megölve nagyszámú ellenséges fegyverest és megsemmisítve 4 darab terepjárót, amelyek 23 miliméteres nehéz géppuskákkal voltak felszerelve. Az ISIS fegyveresei még mindig ellenőrzik a Szakkr-sziget megközelítőleg 30 százalékát, azonban nincs hozzáférésük a felfüggesztett fémszerkezetű hidakhoz, amik a szigetet összekapcsolják a szárazfölddel. A vahabita hódítóknak ezért kissebb csónakokra kell hagyatkozniuk, amikkel el tudják látni az ostromlott csoportjaikat.

Azonosított ISIS terroristák akik a Szakkr-szigetről távoztak a pokolba (neveik angol átírásban olvashatóak):

 1. “Abu ‘Ammar Al-Tounisi” (tunéziai)
 2. Fawaz ‘Abdel-Salaam Ahmad
 3. Rifaat Al-As’ad
 4. Fatih Al-Mohammad
 5. Hussam Zagheer, Rami Al-Hussein
 6. ‘Usama Al-Kabeesi
 7. Ra’ed Al-Najrass
 8. As’ad Mohammad Al-Mazza’al
 9. Khattaab Khaleel Al-Badri
 10. Aymen Mohammad Aslaan
 11. “Abu Majid Al-Tounisi”
 12. ‘Alaa Saleh Al-Abeed
 13. Aymen ‘Abdullah Nasser

Szíriai Arab Hadsereg

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑