Cadmus fordítás Cadmus
Ukrajna

2022. 04. 29.

Herszonban már a rubel bevezetését tervezik

2022. 04. 29.

Folytatódik az orosz katonai offenzíva Kelet-Ukrajnában. Az orosz egységek egyre több települést foglalnak el a régióban, az ukrán erők pedig az intenzív támadások miatt kénytelenek voltak elhagyni néhány hadállásukat.

Ukrán források szerint a dél-ukrajnai Herszonban, amelyet Oroszország állítása szerint már elfoglaltak, május elsejétől bevezetik a rubelt, néhány hónapig azonban még hrivnyával is lehet fizetni. Mindeközben az ENSZ-főtitkára ma Volodomir Zelenszkij ukrán elnökkel találkozik Kijevben – közölte az M1 Híradó.

Egyre hevesebbek a harcok Kelet-Ukrajnában. Szerdán rakéták csapódtak Harkiv városára, a támadásban legkevesebb egy ember életét vesztette. A Reuters felvételein mentősöket és a lángokkal küzdő tűzoltókat látni.

„Félelmetes, görcsbe rándul a gyomrom, ha éjszaka támadnak. Amikor nappal lövöldöznek, akkor legalább ki lehet menni a szabadba” – mondta egy helybéli asszony.

Az ukrán védelmi minisztérium szerint az orosz haderő intenzív offenzívát indított a Donbasz régió elfoglalására.
A luhanszki kormányzó pedig arról számolt be, hogy az orosz tüzérségi támadások miatt az ukrán egységek néhány állásukból visszavonulásra kényszerültek.

„Nem adjuk fel harc nélkül. Minden héten, és minden nap a védekezés, amíg a mieink kitartanak, lehetőséget ad arra, hogy erőinket átcsoportosítsuk, újabb nyugati fegyverekhez jussunk, és legyőzzük az ellenséget, az orosz hadsereget” – mondta Szerhij Haidai, Luhanszk kormányzója.

Az orosz védelmi minisztérium szóvivője szerdai hadijelentésében újabb eredményekről számolt be.

„Az orosz erők a tengerről indított, nagy hatótávolságú, precíziós Kalibr rakétákkal a zaporizzsjai alumíniumgyár területén hangárokat semmisítettek meg, amelyekben nagy mennyiségű amerikai és európai fegyvert és lőszert tároltak” – mondta Igor Konasenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

Eközben több tucatnyian tüntettek az orosz megszállás ellen a dél-ukrajnai Herszonban. A demonstrálok ukrán zászlókat lengettek. A közösségi oldalakon megosztott felvételeken menekülő embereket látni. Az ukrán főügyész állítása szerint az orosz erők könnygázt és kábító gránátokat vetettek be.

Igor Kolihajev, Herszon polgármestere a közösségi oldalán arról írt, hogy Moszkva már új városvezetőt nevezett ki Herszonba. Orosz hírügynökségi jelentések szerint a régió katonai-polgári közigazgatásának elnökhelyettese pedig bejelentette, május 1-től áttérnek a rubel használatára Herszonban, amelyet Kirill Sztremouszov állítása szerint Oroszország már elfoglalt.

Orosz tankok vonulnak a rommá lőtt Mariupolban is

A délkelet-ukrajnai kikötőváros nagy része már Moszkva ellenőrzése alatt áll. Az ukrán erők utolsó bástyáját, az Azovsztal acélművet azonban még nem sikerült bevenniük. Az ipari létesítmény óvóhelyein mintegy 1500-2000 ukrán katona, külföldi önkéntesek, és több száz civil húzta meg magát. Noha az orosz védelmi tárca már többször hirdetett tűzszünetet, az ukrán védők nem fogadták el.

Mindeközben az ENSZ-főtitkára ma Volodomir Zelenszkij ukrán elnökkel találkozik Kijevben. Antonio Guterres ezt megelőzően Moszkvában tárgyalt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, akivel Mariupol illetve az azovsztali acélgyárban rekedt civilek evakuálásáról is beszélt.

Megosztom:

, , , , , , , , ,
Back to Top ↑