Cadmus fordítás Cadmus
Jemen

2017. 11. 11.

Hétmillió ember halhat éhen Jemenben

2017. 11. 11.

Hétmillió ember életét fenyegeti közvetlenül a Jement sújtó szaúdi vezetésű blokád. Humanitárius szervezetek már az ENSZ Biztonsági Tanácsát is tájékoztatták a súlyos helyzetről.

Mozdulatlanul állnak a konténerrakodó daruk a jemeni kikötőkben. A dokkok még néhány napja is rakodómunkásoktól nyüzsögtek, mostanra viszont már üresen állnak. A szomszédos Szaúd-Arábia ugyanis úgy döntött, az őt ért szombati rakétatámadásra válaszul megszigorítja, és az általa vezetett koalíció segítségével teljesen lezárja Jemen kikötőit, reptereit és határátkelőit. Ez azt jelenti, hogy még a segélyszállítmányok sem juthatnak be az országba.

„Ezek az intézkedések már a mi munkánkat is hátráltatják. Több, gyógyszert, élelmiszert és segélymunkásokat szállító repülőnk már három napja nem tud elindulni, mert nem kapták meg a szükséges engedélyeket”

– mondta George Khoury az ENSZ Humanitárius Ügyekért felelős Koordinációs Hivatalának vezetője, aki szerint kereskedelmi hajók mellett az ENSZ több hajóját is felszólították, hogy hagyják el a jemeni kikötőket.

A lezárás csak tovább ront az évek óta húzódó háború miatt kialakult válsághelyzeten.

„Világszerte Jemenben van most a legnagyobb élelmezési válság. Minden hónapban hétmillió embert látunk el itt élelemmel. Ez azt jelenti, hogy az ő túlélésük kizárólag a segélyektől függ, amiket viszont csak úgy tudunk eljuttatni nekik, ha beszállíthatjuk az országba”

– hívta fel a figyelmet a helyzet súlyosságára a szakember.

Az ENSZ szerint, ha nem akarják, hogy ez a 7 millió ember éhen haljon, azonnal meg kell nyitni a jemeni kikötőket és reptereket. Antonio Guterres állítólag szerdán beszélt is erről telefonon a szaúdi külügyminiszterrel. A szaúd-arábiai Rijádban viszont azt mondják, nem akarják, hogy az intézkedések enyhítését kihasználva Irán újabb fegyverszállítmányokat juttathasson el a jemeni húszi harcosokhoz.

Jemenben 2014 óta dúl véres háború, amelynek alapja, hogy megbuktatták a szaúdiakhoz hű Manosur Al-Hadi elnök rendszerét.

Szaúd-Arábia más szunnita országokat maga köré gyűjtve azután kezdett légi csapásokat a szomszédos országban, miután az iráni támogatottságú  Ali Saleh szunnita vezető és a síita Húszi Mozgalom harcosai elűldözték Al-Hadi.

A Szaúd-Arábia vezette koalíció légicsapásaiban több mint tízezer ember halt meg.  Az elhúzódó káoszból több   terrorszervezet, az al-Kaida és az Iszlám Állam is megtelepedett.

Orientalista.hu – Sinoda  (ATV nyomán)

Megosztom:

, , , , , , , , , ,
Back to Top ↑