Cadmus fordítás Cadmus
  • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

  • Szíriai konfliktus

  • Palesztin – izraeli konfliktus

  • Legolvasottabb híreink

  • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

  • Afganisztáni háború

  • Tajvani konfliktus

  • Örmény-azeri konfliktus

  • Időjárás

Szíria

2015. 04. 03.

Heves harcok Damaszkusz tartományban

2015. 04. 03.

A kormányerők  nyugaton terrorista szerveztek csoportjait a libanoni határig szorították vissza, míg dél keleten az Iszlám Állam és a Nuszra Front palesztin menekült tábort támadott meg.

A Szíriai Arab Hadsereg kiterjesztette ellenőrzését az Al-Zabadani körüli magaslatokon

Visszafoglalt magaslatok

A Szíriai Arab Hadsereg 1. Páncélos Hadosztálya együttműködve a Hezbollah-val és a Nemzetvédelmi Erőkkel (NDF) felkészülnek egy nagy kiterjedésű offenzívára a vahabiták megszállása alatt álló Al-Zabadani üdülőváros ellen, ahol az szíriai Al-Kaida csoport a Dzsabhat Al-Nuszra és az “Iraki és Levantei Iszlám Állam” (ISIS) nevű terrorszervezet fegyveresei ásták be magukat.

Szombaton az 1. Hadosztály és a Nemzetvédelmi Erők folytatták ahol pénteken abbahagyták, elfoglalták az Al-Zabadani település körül lévő több magaslatot a Dzsabhat Al-Nuszra és a Liva Szukkur Al-Zabadani terrorszervezetek fegyvereseivel vívott heves összecsapások után.

Az 1. Páncélos Hadosztály sikeresen elfoglalta a Sher Talka és Sher Al-Dzsubat magaslatokat nyugatra Al-Zabadanitól és észak-keletre Kafr Jabusztól. Az 1. Hadoszály alegységei igazolzan végeztek 16 vahabita fegyveressel, közöttük volt: Amir Husszam Al-Mohszen, Khaled Dzsalil Favaz és Ghasszan Jasszim Szaad (libanoni).

Sher Talka és Sher Al-Dzsubat elfoglalása után közvetlenül az 1. Hadosztály és a Nemzetvédelmi Erők (NDF) folytatták az előrenyomulást Karkamaz, Shakif Al-Hamer és Rasz Al-Khashat kis falvakig, ahol szombat délutáni újra szíriai kormány ellenőrzése alá kerültek.

 Al-Zabadanitól északra a Hezbollah (libanoni ellenállás) ellenőrzést szerzett a Tal Al-Hinkel magaslat felett északra Falita településtől miután megsemmisített egy nagy Dzsabaht Al-Nuszra kontingenst.

Az iráni Alalam TV felvétele a Qalamun hegységben vívott harcokról:

Syria – Rural Damascus Al-Zabadani 2015/04/01 سوريا ريف دمشق الزبدانيSyria – Rural Damascus Al-Zabadani 2015/04/01 سوريا ريف دمشق الزبدانيالصفحة الرسمية – مؤسسة القناة الإعلامية للبنت السورية

Posted by ‎الصفحة الرسمية – مؤسسة القناة الإعلامية للبنت السورية‎ on 2015. április 1.

 

A Szíriai Arab Hadsereg és a Hezbollah önkéntesei Al-Zabadani közvetlen közelében vannak miután elfoglalták az 1715. számú magaslatot és Al-Bajda települést a Qalamun-hegységben

A hadsereg visszafoglalta Zabadani nyugati hegyeit.

  A hétfő reggel tele volt meglepetésekkel az Al-Kaida Szírián élősködő tagszervezetének, a Dzsabhat Al-Nuszrának Al-Zabadaniban, amikor a Szíriai Arab Hadsereg 1. Páncélos Hadosztálya együttműködve a Nemzetvédelmi Erőkkel és a Hezbollah önkénteseivel rajtaütött a vahabita terroristákon egy erőteljes támadással két különböző irányból 6 falu elfoglalását eredményezve a keleti fennsíkokon és több magaslaton, amelyek az üdülőváros körül fekszenek.

Az 1. Páncélos Hadosztály folytatva a sikeres előretörést a Dzsabhat Al-Nuszra és a Liva Szukkur Al-Zabadani nevű terrorszervezetekkel szemben, kora délután átvette az ellenőrzést az 1715. számú magaslat felett, amiről Al-Zabadani belátható a nyugati dombok irányából.

Az 1715. számú magaslatról az 1. Hadosztály alegységei tovább nyomultak Al-Bajda település felé, ahol a beásott ellenséges fegyveresek állásaikat védő heves ellenállásába ütköztek a falu nyugati határán.

Végül estig tartó kemény tűzharcokat követően az 1. Hadosztály és a szövetséges harcosok képesek voltak elfoglalni Al-Bajda falut és ezzel szorítottak a Dzsabhat Al-Nuszra “nyaka” körüli hurkon Al-Zabadaniban.

Egy katonai forrás szerint a Dzsabhat Al-Nuszra és a többi terrorista csoport teljesen körbe vannak véve Al-Zabadaniban, ahogy a Hadsereg, a Nemzetvédelmi Erők (NDF), és a Hezbollah önkéntesei a keleti és nyugati szárnyakon törnek be a városba; az arra kényszerítette a vahabita megszállókat, hogy visszafelé húzódjanak a külvárosba.

Palesztin menekülttábort támadott az a nyugat és Izrael  támogatását élvező Nuszra Front

yarmouk

Yarmouk palesztin menekült tábor

A Damaszkusztól délre fekvő palesztin menekülttáborban még zajlanak a harcok – számolt be Anvar Abdel-Hádi, a PFSZ politikai igazgatója.

Elfoglalták a Damaszkusztól délre fekvő Yarmouk palesztin menekülttábor legnagyobb részét szerda délelőtt a Nuszra Front, Iszlám Hadsereg terrorista szervezetek fegyveresei – közölte Anvar Abdel-Hádi, a Palesztinai Felszabadítási Szervezet (PFSZ) politikai igazgatója, aki szerint a táboron belül még folynak a harcok. A támadásban szövetségesként nagy erőkkel részt vet az Iszlám Állam terrorszervezet csoportja is.

Az ENSZ elmondása szerint, a tábor mintegy 18 000 palesztin menekült otthonaként szolgál.

Heves összecsapások voltak szintén szerdán a terroristák és a szíriai hadsereg erői között a legfontosabb jordániai határátkelő, Naszíb közelében is – közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű emigráns szervezet. A terrorszervezetek csoportjai folyamatos utánpótlást kapnak Jordánia és Izrael felől ezért bázisaikat a határok mentén alakították ki.

Naszíb az utolsó átkelőhely a két ország között, amely még a kormányerők kezén van.

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg (Forrás: almasdarnews.com, MTI)

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑