Cadmus fordítás Cadmus
Libanon

2021. 08. 19.

Hezbollah szerint a szankciók ellenére olajtanker indul Iránból Libanonba

2021. 08. 19.

Hamarosan olajtanker indul Iránból Libanonba – jelentette be csütörtökön Haszan Naszralláh, a libanoni síita Hezbollah vezetője.

Naszralláh az al-Manár libanoni televízióban közvetített beszédében óva intette az Egyesült Államokat és Izraelt attól, hogy közbeavatkozzék.

Az iráni támogatást élvező Hezbollah által szervezett szállítmány ugyanis a Teheránnal szemben bevezetett amerikai szankciók megsértését jelentené.

“Azt mondom az amerikaiaknak és az izraelieknek, hogy amint az olajtanker kihajózik Iránból, onnantól libanoni területnek számít, ne is legyenek kételyeik efelől” – hangoztatta a Hezbollah vezetője, aki szerint további hasonló szállítmányok is várhatóak, enyhítve a Libanont hetek óta megbénító üzemanyaghiányon.

Naszralláh egyben megtorlást helyezett kilátásba, amennyiben támadás érné a hajót.

Beszédében a Hezbollah-vezető részben Washingtont tette felelőssé a közel-keleti ország gazdasági összeomlásáért, mondván, az amerikai nagykövetség “szponzorálja” a Libanon ellen folytatott gazdasági háborút.

A félhivatalos iráni Nournews hírügynökség tudomása szerint az olajszállítmányt libanoni síita üzletemberek vásárolták meg. Az iráni legfelsőbb nemzetbiztonsági tanácshoz közel álló Nournews hangsúlyozta, hogy az olaj a felrakodás pillanatától libanoni tulajdonnak számít.

Szaad Haríri volt miniszterelnök, aki a Hezbollah éles bírálójának számít, mikroblogján arra figyelmeztetett, hogy az iráni olajszállítmány további konfliktusokba fogja “belerángatni” Libanont.

Néhány órával Naszralláh beszédét követően Michel Aun libanoni államfő hivatala bejelentette: Dorothy Shea amerikai nagykövet az Egyesült Államok közbenjárását ajánlotta fel, hogy Libanon Jordániából kaphasson áramot, illetve földgázt Egyiptomból Jordánián, illetve Szírián keresztül.

A közlemény szerint tárgyalások folynak a Világbankkal, hogy kifizessék az egyiptomi földgáz árát, illetve megjavítsák a szállításhoz szükséges kábeleket és csővezetékeket.

Libanon 2019 óta politikai, gazdasági és pénzügyi válsággal küzd, amelyet súlyosbított a Bejrút kikötőjében egy évvel ezelőtt történt, hatalmas pusztítást okozó és számtalan áldozatot követelő robbanás. A dollártartalékok elapadásával Libanonban hiány alakult ki az importált alapvető cikkekből és az üzemanyagból is.

MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑