Cadmus fordítás Cadmus
Sport Szíriai szurkolólány a lelátón. AFP ATTA KENARE

2017. 09. 08.

Hogyan jutottak be iráni nők a focimeccsre a tilalom ellenére?

2017. 09. 08.

Megakadályozták az iráni nőket abban, hogy a helyszínen nézzék végig a Teheránban megrendezett, Irán – Szíria labdarúgó mérkőzést. Ugyanakkor a szíriai nőket beengedték, ami nagy vitához vezetett a szociális világhálón Iránban.

Aktivisták a Twitteren arról írtak, hogy amikor nők próbáltak meg bejutni a teheráni Azadi stadionba, a rendőrség megakadályozta őket ebben. Majd arra kérték őket, hogy ha be akarnak jutni, hordozzák magukkal a szíriai zászlót, annak bizonyítására, hogy szíriaiak és beengedjék őket.

Az aktivisták hozzátették, hogy egyes iráni nők be tudtak jutni a mérkőzésre, miután másoktól elfogadták a szíriai zászlót és Bashar Al-Assad elnök képét, míg voltak akik ezt elutasították, mert úgy vélték ezzel elárulnák Iránt.

Érdekesség, hogy szíriai lányok fejkendő nélkül jelentek meg a stadionban, miközben Teherán korábban kötelezte a fátyol viselését az országban, mind az irániak mind a külföldiek számára.

Egy szurkoló azt írta a Twitter-oldalára: „Mivel a törvény kötelezővé teszi a fátyol viselését Iránban, és a stadionokban a nők jelenléte törvényellenes, így az hogy a szíriai nők bejuthattak a mérkőzésre, ráadásul fejkendő nélkül, ez az iráni nők megsértését és diszkriminációját jelenti”.

Valaki más pedig így fogalmazott: „a szíriaiak a stadionon belül, miközben az irániak azon kívül maradtak, vendégek vagyunk a saját hazánkban”.

A sportkommentátor Bayman Yousfi a meccs ideje alatt a televízióban arról beszélt, sajnálja, hogy a nők Iránban nem mehetnek ki a meccsekre szurkolni a nemzeti válogatottjuknak. Hozzátette: „látok szíriai lányokat a nézőtéren, remélem, hogy az iráni nők is részt vehetnek majd”.

Az iráni törvény tiltja a nők számára, hogy belépjenek a stadionokba. A hatóságok ezt azzal indokolták, hogy a stadion légköre nem alkalmas a nők számára a férfiak között, és erkölcsileg rossz dolgokra bátoríthatja őket a szurkolás.

Iránban minden mérkőzésre több nő próbál bejutni magát férfinak álcázva. (Russia Today)

Orientalista.hu – Johnny Corleone

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑