Cadmus fordítás Cadmus
Lapszemle

2016. 06. 06.

Holland építészek szerint egy mesterséges sziget lehet a migránsválság megoldása

2016. 06. 06.

Líbia bejelentette, hogy nem fogad vissza menekülteket az EU-tól. Dán építészek pedig egy mesterséges sziget tervét dolgozták ki, ahova az unió elhelyezhetné a migránsokat. Az afrikai helyzet stabilitása kapcsán Tuzson Bence kiejtette, hogy rendkívül fontos az arab térség stabilitásának biztosítása.

Egy holland építésziroda tervei szerint egy Tunézia partjainál fekvő mesterséges sziget építése oldhatná meg a európai migrációs válságot. A városállamnyi sziget lakói csak menekültek lennének, akik öt év elteltével jelentkezhetnének az uniós állampolgárságra.

„Két éve kezdtünk el dolgozni a terven, amikor láttuk, hogy rengetegen fulladnak meg a Földközi-tengeren és az Európai Unió nem tesz semmit” – mondta el Theo Deutinger, a TD építésziroda vezetője a Daily Mailnek.

A tervezett városállamnyi sziget az Európa Afrikában (Europe in Africa – EIA) nevet viselné, saját alkotmánya, gazdasági és szociális rendszere, illetve kormánya lenne, rendelkezne egyetemmel, futball stadionnal és reptérrel is. Az ide érkező menekültek automatikusan EIA állampolgárságot kapnának, így nem számítanának többé menekültnek. Miután öt évig éltek és dolgoztak EIA-n, jelentkezhetnének az uniós állampolgárságért, és továbbköltözhetnének a befogadó államokba.

A jelenlegi tervek szerint a sziget 150000 migráns befogadására képes, viszont Deutinger szerint bármilyen nagyságig bővíthető. Így „senkit nem utasítanának vissza, aki EIA-ba érkezik”.

A sziget Tunézia partjainál helyezkedne el, területét 25 évig az EU bérelné az afrikai országtól és Olaszországtól, később (összesen 99 évre) már a menekültek fizetnék a bérleti díjat, mivel a sziget önellátóvá válna.

Szakértők éppen az önellátás lehetőségét vitatják a tervben, de Deutinger biztos benne, hogy ez egy idő után nem fog gondot okozni.

„Az első munkákat az építkezések biztosítják majd, aztán erre épülnek rá a jelentkező igényeket kiszolgáló szolgáltatások” – magyarázta az építész.

Ha Deutinger csapata lehetőséget kapna a sziget technikai megtervezésére, az építkezés már két éven belül elkezdődhetne, az első EIA állampolgárok pedig három éven belül új otthonaikba költözhetnének.

Magyar Hírlap

Megosztom:

,
Back to Top ↑