Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2015. 05. 07.

Hollande: Franciaország fegyvereket szállított Szíriába a kormányellenes erőknek

2015. 05. 07.

A francia diplomácia folyosóin” című könyv, melyet ebben a hónapban adnak ki Franciaországban, feltárja Francois Hollande francia elnök vallomását, hogy országa különféle fegyvereket, köztük halálos fegyvereket is szállított a kormányellenes erők számára Szíriába.

“Elkezdtük, amikor megbizonyosodtunk, hogy a fegyverek jó kezekbe fognak kerülni. A halálos fegyverek volt a mi szolgáltatásunk, ami kiszabadította őket” mondta Hollande a szerzőnek, Xavier Panon-nak egy tavaly májusi interjúban.

Hollande szerint Franciaország géppisztolyokat, aknavetőket és páncéltörő rakétákat küldött Bashar al-Assad szíriai elnök kormánya ellen harcoló erőknek 2012. évben annak ellenére, hogy fegyverembargó volt életben. Az Európai Unió 2011. év márciusától 2013. év májusáig vezette be fegyverembargót a Szíriában lévő külföldről szponzorált fegyveresek támogatásának korlátozására.

A könyv ismertet egy sor diplomáciai és katonai intézkedést is, amelyek a szíriai kormány ellen irányultak Hollande és a korábbi elnök, Nicolas Sarkozy elnöksége alatt.

Külföldről támogatott fegyveresek Szíriában

A Szíria elleni tervek sorozatának egyik lépése 2013. augusztusában az volt, hogy légicsapásokat hajtsanak végre az ország ellen, amiért az állítólag vegyi fegyvereket használt. Időközben persze bebizonyosodott, hogy nem a szíriai kormány, hanem az Assad elnök ellen lázadók vetettek be mérges gázt a civil lakosság ellen. Egyrészt számos ponton sántított a felkelők verziója, másrészt nem ez volt az első eset, hogy az embertelen mészárlást a kormányhoz hű erőkre fogták. Mégis a nyugati hatalmak a kétes információkra hivatkozva akartak háborút indítani Szíria ellen.Végül Washington és a nyugati szövetségesei egy diplomáciai megállapodás megkötése után, amely azt tartalmazta, hogy Szíria felszámolja a vegyi fegyver készleteit 2014. közepéig, visszaléptek a bombázástól.

A tervezett támadásoknak két célja volt. Az egyik hogy átírják a “politikai rendszert” Szíriában, a másik a Damaszkuszt támogató Oroszország destabilizálása annak érdekében, hogy nyomást gyakoroljanak Moszkvára, hogy változtasson a válsággal kapcsolatos magatartásán, mondta egy politikai tanácsadó a szerzőnek.

Szíria 2011. év márciusa óta küzd súlyos válsággal, amelyben a kormány elleni erőknek az Egyesült Államok és a regionális szövetségesei – különösen Katar, Szaúd-Arábia és Törökország – nyújtanak támogatást.

Az takfiri csoportok általi erőszak eddig több mint 222.000 ember életét követelte az úgynevezett Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja szerint.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) szerint több mint 7,2 millió ember kényszerült elhagyni az otthonát, és több mint 3 millióan kényszerültek elmenekülni az országból.

Orientalista.hu – Tia (persianews, Press TV)

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑