Cadmus fordítás Cadmus
Terrorelhárítás

2016. 01. 30.

Hollandia is csatlakozik a szíriai légicsapásokhoz

2016. 01. 30.

Az Egyesült Államok és Franciaország kérésére Hollandia is bekapcsolódik az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista terrormilícia szíriai állásai elleni nemzetközi légi hadműveletekbe – jelentette be pénteken a hágai kormány.- közölte az MTI.

“A közelmúltbeli párizsi, isztambuli és jakartai terrortámadások bizonyítékul szolgálnak arra, hogy az IÁ veszélyt jelent a biztonságunkra és az életmódunkra” – mondta sajtótájékoztatóján Mark Rutte miniszterelnök a döntés indoklásaként.

A holland hadsereg már 2014 októbere óta részt vesz az Iszlám Állam iraki hadállásai elleni támadásokban négy darab F-16-os vadászrepülőgéppel. A kormányfő tájékoztatása szerint a mostani döntés nyomán nem küldenek újabb harci gépeket a közel-keleti térségbe, hanem kiterjesztik a már ott lévők műveleti területét.

“Hatékonyabban fogunk dolgozni” – hangsúlyozta Rutte.

Bert Koenders, a holland diplomácia vezetője arról számolt be, hogy a szíriai légicsapások elsősorban a terrorszervezet kiképzőtáborait fogják célozni. Elmondta továbbá, hogy a szíriai küldetés jelenlegi mandátuma július 1-ig fog tartani.

A külügyminiszter hozzátette, a szíriai beavatkozás megnövelheti egy hollandiai terrortámadás valószínűségét, a holland biztonsági erők készültségi szintjét azonban egyelőre nem emelték meg.

Az Egyesült Államok 2014 augusztusában indított légicsapásokat az IÁ ellen Irakban, majd egy hónappal később a dzsihadisták szíriai állásait is bombázni kezdte.

A másfél éve tartó amerikai bombázások kudarcba fulladtak, hiszen Washington nem egyeztetett Damaszkusszal, hogy a szíriai hadsereg párhuzamosan szárazföldön is támadást mérjen a terrorszervezetre, így a támadások után az Iszlám Állam gyorsan tudta rendezni sorait.

Sőt 2015-ben Irakban és Szíriában is fontos településeket foglalt el és jelentősen megnövelte az általa ellenőrzött terület nagyságát.

Az Iszlám Állam az októberben megindult orosz légicsapások hatására gyengült meg. Az orosz légierő több ezer bevetést hajtott végre a terrorszervezet bázisai olajszállító konvojai és fegyverraktárjai ellen. Azóta a szíriai és iraki kormányerők jelentős területet szabadítottak fel, többe között az iraki Anbar tartomány székhelyét Ramadit, a szíriai hadsereg párcsak pár kilóméterre van az Iszlám Állam fővárosának számító Rakka városától.

A holland kormány korábban azt hangoztatta, hogy Szíriában nem fog beavatkozni az ENSZ felhatalmazása nélkül, az Egyesült Államok és Franciaország azonban decemberben, a 130 halálos áldozatot követelő párizsi terrortámadások után felkérte Hágát a műveletekhez való csatlakozásra.

Orientalista.hu

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑