Cadmus fordítás Cadmus
Európa

2016. 02. 27.

Holtan találtak egy Izrael által körözött palesztint a Palesztin Hatóság szófiai nagykövetségén

2016. 02. 27.

Holtan találtak egy Izrael által körözött palesztin férfit a Palesztin Hatóság bulgáriai nagykövetségén Szófiában – jelentette palesztin forrásokra hivatkozva az izraeli közszolgálati rádió.

Mahmud Abbasz, a Palesztin Hatóság elnöke vizsgálóbizottság felállításáról döntött Omar Zajed halála körülményeinek felderítésére, és elítélte az általa szörnyű bűntettnek nevezett halálesetet.

A szófiai hírügynökség jelentése szerint a bolgár hatóságok pénteken gyilkosság ügyben indítottak nyomozást. A bolgár ügyészségnek a nagykövetség tisztviselői erőszakból fakadó halálról számoltak be.

Tajszir Dzsaradat palesztin külügyminiszter-helyettes azt közölte a palesztin Majan hírügynökséggel, hogy a szófiai követség kertjében vérbe fagyva találtak Zajedre, kórházba siettek vele, de útközben életét vesztette.

A Népi Front Palesztina Felszabadításáért nevű palesztin szervezetnél azt állítják, hogy az izraeli titkosszolgálat, a Moszad végzett vele. Zajedet családtagjai szerint is megölték.

A Népi Front Palesztina Felszabadításáért nevű szervezethez tartozó, Dzsenin környékéről származó ötvenkét éves Zajed 1986-ban Jeruzsálem óvárosában megölte egy izraeli vallásos iskola, egy jesiva hallgatóját, és ezért Izraelben életfogytiglanra ítélték. 1990-ben egy kórházi látogatáson őreit lerázta és megszökött, Szíriába, majd onnan Bulgáriába távozott.

A palesztin férfi 1994 óta élt letelepedési engedély birtokában Szófiában feleségével és három gyerekével, akik bolgár állampolgársággal rendelkeztek. Izrael 2015 december 15-én hivatalosan kiadatását kérte Bulgáriától.

Két nappal később a bolgár hatóságok razziát tartottak otthonában és elfogták tizennyolc éves fiát, miközben a Palesztin Hatóság menedéket nyújtott Zajednak a követség épületében.

Ahmad Madbuh, A Palesztin Hatóság szófiai nagykövete múlt hónapban közleményt adott ki, amelyben kijelentette, hogy nem teszik lehetővé kiadatását Izraelnek és átadását a bolgár hatóságoknak.

Omer Zajed múlt hónapban hetvenkét órás ultimátumot kapott a bolgár illetékesektől, hogy vagy föladja magát kiadatásához, vagy ellenkező esetben letartóztatják.

Benjamin Netanyahu izraeli miniszterelnök csütörtökön találkozót tartott Jeruzsálemben Bojko Boriszov bolgár kormányfővel, aki Rámalláhba is ellátogatott Mahmud Abbaszhoz, a Palesztin Hatóság vezetőjéhez.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑