Cadmus fordítás Cadmus
Menekültügy

2016. 09. 24.

Homoszexuálisnak vallják magukat – trükkök, amikkel megússzák a kitoloncolást a menekültek

2016. 09. 24.

Egy Mehdi nevű marokkói bevándorló mutatja az állítólagosan az előző esti utcai összecsapásban szerzett sérülését a sajtó egyik munkatársának egy menekültszállás közelében a szászországi Bautzenben 2016. szeptember 15-én. Előző este mintegy 80 fiatal bautzeni lakos és 20 fiatal menedékkérő került összetűzésbe azt követően, hogy a szélsőjobb irányvonalat követő fiatalok Bautzen a németeké jelentésű szlogeneket skandáltak. A menedékkérők a helyszínre vezényelt mintegy 100 rendőrt megdobálták, akik paprikaspray-vel és gumibottal léptek fel a támadókkal szemben.

menekultek-2241

Szíriai menekültek érkeznek a friedlandi fogadóállomásra a közép-németországi Göttingen közelében 2016. április 4-én. (MTI/EPA/Swen Pförtner)

Volf-Nagy Tünde a Híradó berlini tudósítója elmondta, hogy a több mint félmillió emberből 400 ezren több mint hat éve élnek Németországban és többségüknek meg vannak a praktikáik, hogyan kerüljék el a kiutasítást.

Először is, ha valaki Németországba érkezik és beadja a menekültkérvényt, annak elbírálása hónapokig, de akár évekig is eltarthat. Addig nem dolgozik és nyelvtanfolyamot sem kezdhet el, csupán vár, arra vár, hogy elbírálják a kérvényét.

Mire elbírálják a menekültek kérvényeit, addigra valamelyest integrálódnak is, s ez máris egy olyan indok, amivel biztosíthatják maradásukat.

menekultek

Bevándorlók szállnak fel a Koppenhágába tartó vonatra a Dániával határos észak-németországi Flensburg vonatállomásán 2015. november 12-én.. (MTI/EPA/Carsten Rehder)

Indok szokott lenni, hogy sok éve élnek Németországban és közben teljesen elvesztették a kapcsolatukat a hazájukkal, ezért inkább maradnának.

Vannak olyanok is, akik egészségügyi okokra, vagy a hazájukban dúló polgárháborúra hivatkozva nem szeretnék elhagyni a befogadó országot. Ez pedig lehetséges, ebben az esetben „megtűrt státuszban” maradhatnak Németországban – magyarázta a Híradó tudósítója, aki felhívta a figyelmet, hogy ez csak két ok a sok másik mellett.

 

Reiner Weld a legnagyobb rendőr szakszervezet vezetője – ügyvédekre és emberjogi aktivistákra gondolva – azt nyilatkozta, hogy egész iparág épült a kitoloncolások megakadályozására.

Kijelentését arra alapozza, hogy miközben az afgán és szír menekültek nem ismerik pontosan egy ország szabályait, szokásait, mégis tisztában vannak a kiskapukkal kapcsolatban, s ezeket az információkat valakiktől megkapják.

Agresszivitás, eldugott gyerek, homoszexualitás – ezek a fő kiskapuk

Ilyen kiskapu például az, hogy amint felszállnak arra a repülőgépre ami hazaszállítaná őket – tehát, amikor majdnem megtörténik a kiutasítás – akkor agresszív viselkedést mutatnak, ami miatt rendőrségi eljár indul ellenük, így máris meghiúsul a kiutasításuk.

Az is bevett szokás a nagycsaládosoknál, hogy elrejtik az egyik gyereküket, s például a három gyerek helyett csak két kicsivel jelennek meg a kiutasítás helyszínén. Viszont, ha egy család nem teljes, abban az esetben a kiutasítás meghiúsul.

nemet-rendor-menekultek

Svédországba tartó migránsok egy csoportja várakozik a lübecki vasútállomáson. (MTI/EPA/Daniel Reinhardt)

Mindenki pontosan tudja, hogy mire hivatkozva lehet maradni. Legbevettebb trükk, hogy azt mondják, hogy homoszexuálisak és akkor biztosan nem lehet őket visszaküldeni, ugyanis az afrikai kontinens egy jelentős részén ezért akár halálbüntetést is kaphatnak – ezt már Kaiser Ferenc biztonságpolitikai szakértő mondta az M1-nek nyilatkozva.

Szabály ugyanis az, hogy csak olyan országba lehetséges a bevándorló kitoloncolása, ahol biztosított az életük és nem éri őket retorzió.

Kaiser Ferenc is úgy látja, hogy „emberjogi rezsimek” épültek ki arra, hogy minden védelmet megkapjanak azok, akik védelemre szorulnak, illetve azok, akik azt mondják, hogy védelemre van szükségük.

A szakértő emlékeztetett arra, hogy a bevándorlók többsége szemrebbenés nélkül szírnek vallja magát, továbbá véleménye szerint is megvannak azok a szervezetek, akiknek az a feladata, hogy az összes létező stiklit megmutassák az embereknek.

No go zónák – hivatalosan nincsenek

Kaiser Ferenc az úgynevezett no go zónákról is beszélt az M1-en. Azt mondta: hivatalosan nem léteznek ilyenek, hiszen “egyik európai ország sem fogja elismerni, hogy vannak olyan területek, ahol nem tudja fenntartani a közrendet”.

nemet-rendor-menekultek-2

Egy rendbontó menedékkérőt vesznek őrizetbe német rendőrök a jobboldali nézeteket valló német fiataloknak egy köztéren gyülekező csoportja mellett a szászországi Bautzenben szeptember 15-én. (MTI/EPA/Xcitepress/Christian Essler)

Ugyanakkor bizonyos országok bizonyos nagyvárosainak egyes negyedeibe fehér bőrű ember nem szívesen megy be, főleg sötétedés után, és különösen, ha nő – tette hozzá.

Azzal kapcsolatban, hogy mit tegyen, aki szeretné elkerülni ezeket a zónákat, az egyetemi docens azt mondta: általában Európában nagyon jó a közbiztonság ott, ahol jelentős az idegenforgalom.

Csődöt mondott a kiutasítás Németországban – erről írt a legnagyobb német napilap, a Bild. Az újság kérdésére a hatóságok elismerték, hogy több mint félmillió olyan bevándorló tartózkodik az országban, akiknek elutasították a menekültstátus iránti kérelmét, vagyis el kellene hagyniuk Németországot, de nem mennek. Van olyan, akit azért nem tudnak hónapok óta hazaküldeni, mert állítólag elveszett az útlevele.

Orientalista.hu – (M1, Hirado.hu)

Megosztom:

,
Back to Top ↑