Cadmus fordítás Cadmus
Afganisztán

2021. 12. 11.

Humanitárius katasztrófa fenyegeti Afganisztánt

2021. 12. 11.

Az Afgán Újjáépítési Vagyonkezelői Alap (ARTF) donorjai pénteken megállapodtak abban, hogy 280 millió dollárt (91 milliárd forint) folyósítanak az év végéig az ENSZ Gyermekalapján (UNICEF) és az ENSZ Élelmezési Világprogramján (WFP) keresztül Afganisztán számára – közölte a Világbank.

Az ENSZ arra figyelmeztet, hogy a közel 40 milliós afgán népességből 23 milliót fenyeget éhínség az idei télen.
A tájékoztatás szerint ezzel tudják majd biztosítani az élelmiszersegélyeket és az egészségügyi szolgáltatások működését a humanitárius katasztrófa fenyegette dél-ázsiai államban.

„Ez a döntés az első lépés, hogy átirányítsuk az ARTF portfóliójában lévő összegeket, humanitárius támogatást biztosítva ezzel az afgán népnek ezekben a nehéz időkben” – olvasható a Világbank állásfoglalásában.

A WFP 180 millió dollárt kap az összegből az élelmiszerellátás és különböző élelmezési programok, míg az UNICEF 100 millió dollárhoz jut az alapvető egészségügyi szolgáltatások fenntartására.

A radikális iszlamista tálibok augusztusi hatalomátvétele nyomán az Egyesült Államok befagyasztotta az afgán központi bank számláit, a Világbank és a Nemzetközi Valutaalap pedig felfüggesztette a segélyek folyósítását. Közben az ENSZ arra figyelmeztet, hogy a közel 40 milliós afgán népességből 23 milliót fenyeget éhínség az idei télen.

Hirado.hu, MTI

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑