Cadmus fordítás Cadmus
Izrael

2015. 11. 01.

Húsz éve gyilkolták meg Jichak Rabin izraeli miniszterelnököt

2015. 11. 01.

A Nobel-díjas politikusra emlékeztek meggyilkolásának 20. évfordulóján Tel-Avivban.

Az izraeli fővárosban több mint százezer ember gyűlt össze megemlékezzenek a politikusra, akit egy szélsőséges zsidó ölt le az Izrael királya terén. Izrael Állam egykori miniszterelnökét, közelről egy szélsőséges merénylő lőtte le 1995. november 4-én egy békegyűlésen; három lövés érte közelről. A golyók a politikus mellkasát és gyomrát találták el. Habár azonnal egy Tel-Aviv-i kórházba szállították, később belehalt sérüléseibe.

A gyilkos szélsőséges nézetek valló zsidó azzal indokolta tettét, hogy a politikus elárulta Izraelt, amikor is megállapodást kötött a Palesztin Felszabadítási Szervezettel Oslóban.

A megemlékezésen beszédet mondott az egykori politikus jó barátja, a korábbi amerikai elnök, Bill Clinton is:

„Most mindenkinek döntenie kell, hogy amikor a gyönyörű zene és a megható film után elhagyja ezt a teret, hogyan fejezi be azt, amit Rabin elkezdett. Az utolsó fejezetet azoknak kell megírniuk, akikért az életét adta.”

Bár a politikusról minden évben megemlékeznek, de az utóbbi időben csökkent ennek a jelentősége. Az idei megemlékezésen a tömeg tiltakozott a jelenlegi izraeli kormány politikája ellen. Az egybegyűltek, „Elég a megfélemlítésből” illetve „Békét most” feliratú táblákat tartottak magasba.

Jichak Rabin kétszer is volt Izrael Állam miniszterelnöke. Először 1974-1977 között, majd 1992-től 1995-ös haláláig. A Nobel békedíjat, közösen  Yasser Arafat palesztin vezetővel 1994-ben vehette át a néhai politikus.

Orientalista.hu – Zenobia

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑