Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2016. 03. 03.

Idáig harmincszor szegték meg a tűzszünetet Szíriában

2016. 03. 03.

A fegyverszünet ellenére folytatódnak a fegyveres csoportok által elkövetett erőszak Szíriában. Oroszország szerint három nap leforgása alatt 31 alkalommal sérült a tűzszünet. A közösségi portálokra egymás után kerülnek fel az iszlamisták által elkövetett támadások utáni romok.

A szombaton életbe lépett fegyverszünetet több tucat alkalommal szegte meg valamelyik fegyveres csoport a százból, akik azt ígérték, hogy két héten keresztül betartják a megállapodást.

Mivel ezek a fegyveres csoportok közel állnak vagy épp szövetségben vannak az Al-Kaidával (Nuszra Front) vagy az Iszlám Állammal, akikre nem vonatkozik a tűzszünet ezért nehéz rájuk bizonyítani a megállapodást megszegését.

A Szíriai Arab Hadsereg és szövetségesei az Orosz Légierő támogatásával továbbra is folytatja offenzíváját a fent említett két terrorszervezet ellen illetve azok az iszlamista csoportok ellen is akik nyíltan vállalják a sszövetséget a fent említett két terrorszervezettel, int például az Ahrar Al-Sham vagy a Dzsund Al-Aksza vahabita szervezetek.

Mindeközben továbbra is érkeznek a segélyszállítmányok a menekülttáborokba, így a Damaszkusz melletti Jarmukba is. A palesztinok által lakott városnegyedbe több terrorszervezet is betört, de a kormányerők és a Damaszkuszhoz hű palesztin csoportok segítségével sikerült elűzni őket. Viszont a menekülttáborba vezető utakat gyakran megtámadják és lezárják az iszlamisták, hogy elkobozzák a segélyszállítmányokat.

Az ENSZ tervei szerint a héten több mint 150 ezer emberhez juthatnak el a csomagok. A világszervezet emberi jogi főbiztosa – konkrét felelősök említése nélkül – azt mondta, hogy rendszeresen akadályozzák az élelmiszerek és gyógyszerek eljuttatását a rászorulókhoz, így ezreket veszélyeztet éhhalál Szíriában.

Orientalista.hu – Sinoda

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑