Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2014. 12. 01.

Idleb: A Szíriai Arab Hadsereg belépett Khan Sejkhunba

2014. 12. 01.

A Szíriai Arab Hadsereg 11. Páncélos Hadosztálya bejelentette a Khazanat tábor visszafoglalását hosszú hetek óta tartó tűzharcot követően a Liva Szukkur Al-Sham (“Levantei Sólymok Dandára”) nevű terrorszervezettel szemben északra Morek városától.

Egy katonai forrás szerint a Liva Szukkur Al-Sham súlyos veszteségeket szenvedett az ütközetben, ez visszavonulásra késztette őket Khan Sejkhun városától északra. A Khazanat tábor a stratégiai jelentőségű Khan Sejkhuntól dél-nyugatra helyezkedik el Idleb tartományban.

A Khazanat tábor elfoglalását követően a 11. Páncélos Hadosztály hivatalosan is belépett Khan Sejkhun déli részébe. Ez hat hónappal azután következett be, hogy a Szíriai Arab Hadsereg visszavonult délebbre a városból. A legutóbbi sikerek Hama tartomány északi részén lehetővé tették, hogy a 11. Páncélos Hadosztály folytassa offenzíváját Idleb tartomány déli részein, mialatt a “felkelő” (valójában vahabita terrorista) csoportok folytatták egymás elleni háborújukat a tartományon belül.

Khan Sejkhun kiemelt jelentőségű a Szíriai Arab Hadsereg Főparancsnoksága számára, mert hozzáférhetőséget biztosít a fontos ellátási útvonalhoz, az M-5 jelű országúthoz. (Jelenleg alternatív úton a Hadsereg ellenőrizte belső területeken Homsz és Hama tartományokon át Al-Khanasher felől biztosítják az északi Aleppo tartományban harcoló magasabb egységek ellátását.) Ha visszafoglalják, akkor a Szíriai Arab Hadseregnek hozzáférése lesz Szíria egyik legnagyobb országútjához, ami közvetlenül köti össze Damaszkuszt az ország északi részével Homsz és Hama tartományokon át. Egy másik főútvonal ellenőrzése Szíriában létkérdés a Főparancsnokság stratégáinak szemében, mert ez szabad átjárást ad a Szíriai Arab Hadseregnek a déli és északi arcvonalak között.

Terrorista fegyveresek támadást indítottak Sejkh Miszkin város ellen, kísérletet téve arra, hogy elvágják a Daraa városához vezető ellátási útvonalat és biztosítsák bizonyos szerzeményeiket.

A Sejkh Miszkint védelmező katonai alegységek megállították a vahabiták előretörését és támadásról védekezésre kényszerítették őket.

 November 24-én hétfőn a Szíriai Arab Hadsereg egy ellentámadást indított az ellátási útvonalak helyreállítása érdekében. A Hadsereg alegységei áttörték a terroristák védelmi vonalait Sejkh Miszkin várostól észak-keletre, arra kényszerítve a vahabita fegyvereseket, hogy azok súlyos veszteségeket szenvedve visszavonuljanak az általuk korábban elfoglalt terepszakaszokról.

Most a terroristák kétségbe esetten hívnak segítséget rádióikon. A terrorszervezetek válaszul Buszra településen támadják a helyi védelmi egységeket, hogy megosszák a Szíriai Arab Hadsereg erőit és könnyítsenek a Sejkh Miszkinre nehezedő katonai nyomáson, de mindhiába. A Buszra Al-Shamot védelmező egységeink több veszteséget okoztak a terrorszervezeteknek és megakadályozták a támadásokat.

Fegyveres Erőink megesküdtek a Haza védelmére és felhasználnak minden szükséges eszközt, hogy teljesítsék szent kötelességüket.

Elesett hőseink nyugodjanak békében! Bizakodunk abban, hogy sebesült bajtársaink meggyógyulnak és hamarosan visszatérnek a harcmezőre.

Szíriai Szabad Hadsereg

orientalista.hu

Megosztom:

,
Back to Top ↑