Cadmus fordítás Cadmus
Haditudósítás

2018. 09. 20.

Idleb: Militánsok visszautasítják a demilitarizált övezetre vonatkozó megállapodást

2018. 09. 20.

Az Idleb tartományi demilitarizált övezet létesítésére vonatkozó megállapodást, amelyről szeptember 17-én egyezett meg a török és az orosz elnök, sok szakértő szerint nem lesz egyszerű feladat megvalósítani.

Szeptember 18-án a Hajat Tahrir Al-Sham (korábban Dzsabhat Al-Nuszra, a szíriai Al-Kaida frakció), a Turkesztáni Iszlám Párt, a Dzsaish Al-Izza és a Hurrasz Addin terrorszervezetek vonakodnak elfogadni a támogatóik által kialkudott egyezményt és visszavonni fegyvereseiket a frontvonalból.

Ugyanazon a napon, Szergej Shojgu, orosz honvédelmi miniszter bejelentette, hogy egy új biztonsági rendszer kidolgozása kezdődött meg az Idleb tartományi deeszkalációs zónában. Felidézte, hogy október 10-től minden nehéz fegyverzetet ki kell vonni a demilitarizált övezetből és a szélsőségese militáns csoportoknak október 15-ig távozniuk kell.

Így Törökországnak és a szíriai-iráni-orosz szövetségnek rá kell kényszeríteni a militánsokat, hogy hajtsák végre a megállapodást, ha időben fegyvermentesíteni akarják a demilitarizált övezetet. Dzsihádista források már hozzáfogtak spekulációk terjesztéséhez, hogy a damaszkuszi kormány nem fogja betartani a megállapodás rá vonatkozó részét és ezzel akarnak olyan környezetet teremteni, hogy igazolják a Hajat Tahrir Al-Sham és szövetségesei akcióit.

A Szíriai Arab Hadsereg katonái rajtaütöttek az ISIS terrorszervezet militánsai két csoportján a Homsz és Deir Ezzor tartományok területén lévő sivatagban. Két ISIS terrorista meghalt, hét militánst letartóztattak, valamint fegyvereket és motorkerékpárokat foglaltak le a kormányerők Palmyrától 30 kilométerre délnyugatra. Ettől függetlenül a hadsereg katonái 7 ISIS terroristát tartóztattak le, lefoglaltak 10 motorkerékpárt, 146 adag hasis csomagot és 14 táskában 10 ezer darab Captagon tablettát Frua körzetében Palmyrától 70 kilométerre délkeletre.

Szeptember 17-én, a Szíria elleni izraeli támadás során találatot kapott orosz IL-20 felderítő repülőgép ügye tovább bonyolódik. A támadás után Szergej Shojgu orosz honvédelmi miniszter kijelentette, hogy Izrael teljes felelősséggel tartozik az incidens miatt és Moszkva fenntartja magának “a jogot a válaszlépésre”. Putyin elnök tragikus körülmények összejátszásának írta le az incidenst. “A megtorló intézkedések elsősorban és mindenekelőtt azt a célt fogják szolgálni, hogy továbbra is megerősítsék a katonai állományunk és létesítményeink biztonságát.” – jelentette ki Putyin orosz elnök.

Az izraeli védelmi miniszter és Benjamin Netanjahu miniszterelnök sajnálatukat fejezték ki az orosz halálestek miatt. Mindazonáltal az izraeliek azt állították, hogy Szíria, Irán és a libanoni Hezbollah mozgalom felelős ezért a helyzetért.

Jelenleg két magyarázat létezik a repülőgép lelövésére: Oroszország szerint izraeli F-16-osok fedezéknek használták az IL-20-as felderítő repülőgépet, hogy kivédjék a Szíriai Légvédelem tüzét. Az izraeliek azt állítják, hogy a Szíriai Légvédelem szándékosan lőtte le az IL-20-ast és nem voltak izraeli vadászgépek a térségben, amikor az incidens történt.

A helyzet változik. Habár a szeptember 17-én történtek tovább fogják bonyolítani a konfliktus kezelést a régióban.

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg, South Front

Megosztom:

, , , , , , , , ,
Back to Top ↑