Cadmus fordítás Cadmus
Menekültügy

2016. 06. 23.

II. világháború óta nem volt ennyi menekült

2016. 06. 23.

Tavaly 65,3 millióra nőtt a világon a menekültek száma, ebből a szempontból a 2015-ös év a legsúlyosabb volt az emberiség történetében a II. világháború óta. Ennek nagyrészt a szíriai és az afganisztáni konfliktus az oka.

Már 2014 is rosszabb volt a korábbiaknál: akkor 60 millió ember menekült el otthonából külföldre vagy más, biztonságosabb helyre hazáján belül, de tavaly – miközben Európát hatalmas migránsválság sújtotta – ez a szám csaknem 10 százalékkal nőtt – áll a UNHCR Globális Trendek című jelentésében.

A genfi központú szakosított ENSZ-szervezet felszólította az európai és más kontinensek vezetőit, hogy tegyenek többet a háborúk megfékezése érdekében, ami által csökkenhet a menekülthullám is.

A 65,3 milliós szám 3,2 millió olyan embert foglal magában, aki 2015 végén a fejlett ipari országokban várt arra, hogy döntés szülessen a menedékkérelme ügyében. Ez a legnagyobb szám, amelyet az UNHCR valaha regisztrált.

Része továbbá 21,3 millió menekült szerte a világon (ami 1,8 millióval több, mint egy évvel korábban, vagyis 2014 végén, egyben a legtöbb a múlt század ’90-es éveinek eleje óta). Végül beleértendő 40,8 millió belső menekült, akik kénytelenek voltak ugyan maguk mögött hagyni az otthonukat, de a hazájuk területén maradtak (ez utóbbi szám 2,4 millióval haladja meg a 2014 év végit, egyben minden idők legmagasabb értéke).

A Föld 7,349 millió lakosával összevetve ezek a számok azt jelentik, hogy ma a világban élő minden 113. ember vagy menedékkérő, vagy belső menekült vagy pedig menekült – azaz olyan sokan élnek az otthonukból elűzötten, amihez hasonlóra az UNHCR nem ismer példát a korábbi időszakokból.

Összességében többen élnek ma menekült sorsra kényszerülve, mint akár az Egyesült Királyság, akár Franciaország, akár Olaszország teljes lakossága.

Sokak figyelmét 2015-ben leginkább azok az Európa által tett erőfeszítések kötötték le, amelyekkel kezelni igyekezett azt a több mint egymillió menekültet és bevándorlót, aki a Földközi-tenger térségén keresztül a kontinensre érkezett, mindazonáltal a jelentésből egyértelműen kiviláglik, hogy a világ menekültjeinek döntő többsége másutt lelt menedékre.

Összességében az UNHCR mandátuma alá tartozó menekültek 86 százaléka élt 2015-ben az alacsony vagy közepes jövedelmű országok valamelyikében, közvetlenül a konfliktus sújtotta országok szomszédságában. Mi több, ez az arány a világ valamennyi menekültjét tekintve, azaz amennyiben az UNHCR testvérszervezete, az UNRWA felelősségébe taetozó palesztin menekülteket is hozzászámoljuk, egyenesen 90 százalék fölé ugrik.

A világ legnagyobb menekültbefogadó országa tavaly 2,5 millió fővel Törökország volt, míg a lakosságához viszonyítva Libanon minden más országnál több menekültnek nyújtott menedéket – minden 1000 helyi lakosra 183 menekült jutott. Gazdasági erejéhez képest a Kongói Demokratikus Köztársaság gondoskodott a legtöbb emberről – 471 menekült jutott a vásárlóerő-paritáson mért egy főre eső GDP minden egyes dollárjára.

Orientalista.hu

Megosztom:

Back to Top ↑