Cadmus fordítás Cadmus
  • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

  • Szíriai konfliktus

  • Palesztin – izraeli konfliktus

  • Legolvasottabb híreink

  • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

  • Afganisztáni háború

  • Tajvani konfliktus

  • Örmény-azeri konfliktus

  • Időjárás

Keresztények

2017. 07. 31.

Ima és töltény: keresztény alakulat menti Moszul lakóit (Videó)

2017. 07. 31.

Megrázó videót tett közzé a Chanel 4 News egy keresztény fegyveres alakulatról: a csoport tagjai Moszul romokban heverő óvárosában járőröznek, és az iraki haderő engedélyével mentik ki a két tűz között rekedt lakókat – a csatorna pedig testközelből követte munkájukat.

A videón egy sokkos állapotban lévő kislányt és egy sebesült férfit menekítenek ki egy szétlőtt ház törmelékei közül, akiket addig az Iszlám Állam egyik orvlövésze tartott sakkban – a lövész maga nem látható a felvételen. A mentőegység fedezőtűzzel tartotta fel a snipert, míg egy emberük kimentette a két civilt, aztán egy páncélos takarásában elmenekültek a veszélyzónából.

A keresztény különítmény tagjai korábban burmai felkelők voltak, akiket egy volt amerikai kommandós, a mélyen vallásos David Eubank kovácsolt csapattá. Eubank a Chanel 4 Newsnak azt mondta, Krisztusra és egymásra figyelnek, és imádkoznak, hogy ellenségük megváltozzon – de ha képtelen a változásra, akkor végeznek vele.

A csatorna azt is végigkövette, ahogy Eubank különítménye elkísér egy moszuli férfit, aki anyját próbálta kimenteni a romok közül: a kommandósok rejtőfüstös álcázást kértek a területre, a súlyosan sérült nőt így tudták végül kihozni a tűzvonalból. Az alakulat ígéri, addig maradnak Moszulban, amíg a várost véglegesen fel nem szabadítják a dzsihadista terror alól.

Az iraki hadsereg azonban nem számít ennyire könyörületesnek: az óvárosért küzdő csapatok parancsot kaptak, hogy mindenre lőjenek, ami mozog, és gyerekek, nők százait mészárolták le az Iszlám Állam fegyveresei után folytatott hajszában.

A holttesteket és a romokat buldózerek takarítják el a már visszaszerzett utcákban, de a Tigris folyóban még most is ott lebegnek a menekülés közben agyonlőtt áldozatok tetemei; szemtanúk szerint sokukat katonai helikopterekről lőtték le, miközben gépek hangszóróiból győzelmi zene harsogott.

Magyar Nemzet

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑