Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2016. 05. 06.

Palmyra újjáéled: orosz szimfonikus zenekar koncertezett az ősi színházban

2016. 05. 06.

Győzelmi koncertet tartott a szentpétervári Mariinsky zenekar az ősi Palmyra városában. A települést nemrég szabadult fel az Iszlám Állam elnyomásából. A koncert a szélsőségesek áldozataiért szólt, valamint megünnepelte a győzelmet, melyet a Szíriai Arab Hadsereg és orosz szövetségeseik arattak a terrorizmus felett.

A szimfonikus koncert az „Ima Palmyráért – a zene újjáéled az ősi romok között” címet kapta. Az esemény a nagyjából 2000 éves Római Színházban került megtartásra, ott, ahol az Iszlám Állam zsoldosai nyilvánosan kivégezték az általuk ejtett kormánypárti túszokat, mintegy ezzel is jelképezve, hogy a szépség győzött a gonosz felett, a béke megsemmisítette a háborút és az élet elsöpörte a halált.

Az alkalom során megemlékeztek azoktól, akik elestek a város felszabadítása során, külön kiemelve Alekszandr Prokhorenkót, azt az orosz tisztet, aki saját pozíciójára kérve légicsapást a saját élete árán számos iszlamista terroristával végzett, azok után, hogy azok bekerítették. A szervezők a zenei alkalom teljes bevételét a város újjáépítésének támogatására ajánlották fel.

A koncert során olyan neves zeneszerzők művei hangzottak el, mint Szergej Prokofijev, J. S. Bach és Rodion Shchedrin, szintén híres előadóművészek közvetítésében: az eseményen részt vett az ünnepelt orosz csellista, Szergej Roldugin, valamint a nagy népszerűségnek örvendő hegedűs, Pavel Miljukov is.

A teljes koncertet az alábbi videón nézhetik végig olvasóink:

A karvezető, Valerij Gergjev egyike volt azoknak, akik elsőként biztosították támogatásukról a háború sújtotta több, mint 2000 éves várost, mely hihetetlenül súlyos károkat szenvedett a terroristák 10 hónapig tartó megszállása alatt.

A koncert kapcsán az orosz elnök, Vlagyimir Putyin is nyilatkozott, aki azt mondta, hogy ebben a koncertben mindenekelőtt a szélsőségesség áldozatairól való megemlékezés jelét látja, valamint a terrorizmus világszerte való legyőzésének reményét. Az elnök azt is kifejezte, hogy véleménye szerint mindenki hálával tartozik azoknak az embereknek, akik életüket nem kímélve küzdenek a terrorizmus ellen.

Konstantin Dolgov, Oroszország Külügyminisztériumának emberi jogokért való felelőse Twitter üzenetében így reagált az eseményre: „A palmyrai koncert egy rendkívül erős spirituális válasz azok számára, akik le akarták rombolni Szíriát, meg akarták osztani az országot nemzeti és vallási vonalak mentén és meg akarták azt fosztani ősi keresztény jellegétől.”

Palmyra városa az UNESCO Világörökség része. A terroristák 10 hónapos uralmuk alatt hihetetlen pusztítást vittek végre benne: a nagyobb szobrokat, amiket nem tudtak a múzeumi dolgozók kimenekíteni vagy elásni, szétverték, a Diadalívet, a Baálsámín templomát és Bél szentélyét felrobbantották. A városban jelenleg nagy számban tartózkodnak nemzetközi szakértők, akik a maradványokat rendszerezik, és rekonstrukciós terveket készítenek a város teljes újjáépítéséhez.

Orientalista.hu – Crusader

 

 

 

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑