Cadmus fordítás Cadmus
Haditechnika

2016. 04. 01.

Íme! A legerősebb arab hadseregek listája

2016. 04. 01.

A „Global Fire Power” március 26.-án szombaton, honlapján közzétette a világ országainak, katonai erejének listáját 2016-ban.

Az arab országok közül az első helyen Egyiptom áll. Ezen összeállítás szerint az övéké az arab világ legerősebb hadserege, a világon pedig az előkelő 14. helyet foglalják el. Szükség esetén 42 millió egyiptomi lenne alkalmas a szolgálatra, közülük 35 millió 306 ezer pedig azonnal bevethető is lenne. Évente 1 millió 535 ezerrel nő a korhatárt betöltők száma. Ám a ténylegesen szolgálatot betöltők száma 470 ezer katona. Emellett pedig 800 ezer tartalékos van.

Az arab világot nézve az algériai hadsereg foglalja el a második helyet, a világon pedig a 17.-et. Őket követik a szaúdiak a 3. illetve a 21. pozícióban.

A felmérés szerint a Szíriai Arab Hadsereg a negyedik legerősebb, a világ összes országát nézve pedig a 32. A szíriai hadsereget követik a marokkóiak majd az emirátusiak.

2015-höz képest a 9 legerősebbnek minősített arab állam mindegyike előrébb lépett a sorban. Egyiptom 4, Szaúd-Arábia 7, Algéria, Szíria és Marokkó pedig 10-10 pozíciót javított korábbi helyezésén.

A „Global Fire Power” összeállítása szerint, a világ legerősebb 10 hadserege sorrendben: Az Amerikai Egyesült Államok, Oroszország, Kína, India, Nagy-Britannia, Franciaország, Japán, Dél-Korea, Izrael és Törökország.

Fontos hozzátenni, hogy ez az összeállítás nem veszi figyelembe a nukleáris erőt, és szigorúan csak a potenciális képességét veszi alapul egy hagyományos háború esetén. A rangsorolók 50 tényezőt vettek figyelembe, köztük a pénzügyi forrásokat és az állam földrajzi helyzetét. A lista 126 országot rangsorolt.

Orientalista.hu – Syriana

Megosztom:

,
Back to Top ↑