Cadmus fordítás Cadmus
Diplomácia

2023. 01. 01.

India és Pakisztán listát cserélt nukleáris létesítményeikről

2023. 01. 01.

India és Pakisztán hatóságai kicserélték vasárnap nukleáris létesítményeik listáját és az ezek elleni támadások tilalmáról szóló megállapodásukat. Az indiai külügyminisztérium szerint a listák átadása egyszerre történt diplomáciai csatornákon.

A listák cseréje az ilyen létesítmények elleni támadások megelőzéséről szóló 1988-as szerződésnek megfelelően történt.

Az 1991. január 27-én hatályba lépett dokumentum előírja, hogy a két szomszédos dél-ázsiai atomhatalom minden év elején értesíti egymást a területükön lévő nukleáris létesítményekről, hogy megakadályozzák az ellenük irányuló jogosulatlan támadásokat.

Ezt az intézkedést tartják az egyik legfontosabb intézkedésnek a térség biztonságának megőrzése szempontjából. A két ország között mostani listaváltás már a harminckettedik, az első 1992. január 1-jén történt.

Az indiai külügyminisztérium arról tájékoztatott, hogy India és Pakisztán ugyancsak vasárnap listát cserélt a másik azon állampolgárairól, akiket a saját területén bebörtönzött. Az erről szóló megállapodást 2008-ban kötötték, és a listát évente kétszer, január 1-jén és július 1-jén frissítik.

Az indiai lista 434 bebörtönzött, illetve őrizetes pakisztáni állampolgárról, a pakisztáni pedig 705 indiai állampolgárról szól. A hegyvidéki és az arab-tengeri határok pontatlan kijelölése miatt a két ország állampolgárai gyakran sértik meg a szomszédos ország területét, ezeket az embereket őrizetbe veszik, de rövid fogva tartás után kölcsönösen szabadon is engedik.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑