Cadmus fordítás Cadmus
India

2018. 04. 11.

India: Odisa államban aggasztó a keresztények helyzete

2018. 04. 11.

Tíz évvel a keresztényellenes pogrom után az indiai Orissza államban folytatódik a keresztények elleni erőszak. Április 7-én, szombaton indiai püspöki küldöttség látogatott el azokra az istentiszteleti helyekre, amelyek ellen vandál cselekedeteket hajtottak végre Húsvétvasárnap Sundargarh kerületben.

Tíz éve keresztényüldözés folyik Orissza államban

A családokat arra kényszerítik, hogy gettókban éljenek, társadalmi és gazdasági diszkrimináció éri őket, fizikai erőszaknak és otthonaik illetve istentiszteleti helyeik elpusztításának vannak kitéve. Ezeket kényszerülnek elszenvedni a keresztények, akik elutasítják, hogy áttérjenek a hindu vallásra. A Húsvét éjszaka történtek tehát a sokadik erőszak-cselekmény, amelyre Orisszában sor került. Ebben az indiai államban tíz éve harcos keresztényüldözés folyik a hindu közösség részéről. Olyan elnyomásról van szó, amely számos keresztény halálát eredményezte.

A húsvétvasárnapi támadás

A legutóbbi erőszak-cselekményt Húsvét éjszaka követték el. Vandálok egy csoportja megtámadott néhány plébániát Rourkela egyházmegyében és felgyújtottak egy szent tárgyakat őrző raktárt. A salangabahali  Szent Tamás templomban a bűnelkövetők megrongálták a Szűz Mária-grottát, tönkretették a Szűz és a Gyermek Jézus szobrát. Április 7-én az indiai püspöki konferencia nevében főpásztorokból álló küldöttség érkezett a helyszínre, hogy ezzel is kifejezzék közelségüket és szolidaritásukat az orisszai katolikusok iránt.

A konfliktus eredete

Kandhamal körzetben a keresztények vértanúsága Lakshmanananda Saraswati hindu vezető meggyilkolásával vette kezdetét 2008. augusztus 23-án. Ez az incidens lobbantotta lángra az erőszakhullámot, amely hét keresztény elítéléséhez vezetett a hindu vezető feltételezett meggyilkolásáért. A gyilkosság, amelyet egy maoista csoport vállalt magára, csak ürügy volt a keresztényellenes mészárlás elindítására. 2008-ban közel száz keresztény vesztette életét, 8500 otthont és 395 templomot pusztítottak el. Civil társadalmi szervezetek becslése szerint a falvaikból elűzött keresztény kitelepítettek száma több mint 56 ezer.

A vallási vezetők fellépése

A most Húsvét éjszaka elkövetett támadás, továbbá a társadalmi és vallási harmóniát sok indiai államban aláásó, ismétlődő erőszak-cselekmények után, az indiai püspöki konferencia találkozót szervezett az ország nagyobb vallási szervezeteivel. A megbeszélés célja az volt, hogy határozottan ítéljék el a vallási alapú támadásokat, amelyek országszerte történnek. A vallási vezetők – emlékeztetve a keresztény istentiszteleti helyek ellen elkövetett incidensekre – nagy aggodalmuknak adnak hangot a jelenlegi helyzet miatt és az egész indiai társadalomhoz fordultak. Azt kérték, hogy mindenki védelmezze a társadalmi harmóniát, mert csak békében élve fejlődhet az ország. A találkozó egy kezdeményezés-sorozat első alkalma volt, amelyet azért hirdettek meg a vallási vezetők, hogy pozitív energiát teremtsenek a gyűlölet legyőzésére.

Az emberi méltóságot védelmező szöveg

A találkozón közös nyilatkozatot dolgoztak ki, amelyet aláírásával látott el az indiai püspöki konferencia főtitkára, valamint a hindu, buddhista és muzulmán vallási vezetők. A szövegben emlékeztetnek: „minden indiainak megvan a maga méltósága és joga, hogy bármiféle hitét szabadon megvallhassa és gyakorolja. Senkit sem lehet vallása alapján nemzetellenesnek cimkézni.”

Orientalista.hu – RadioVaticana

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑