Cadmus fordítás Cadmus
Iszlám világ

2017. 11. 24.

Indonzéia: Eddig csak szűz lányok szolgálhatták a hazát

2017. 11. 24.

Hosszú-hosszú évtizedek óta gyakorlat Indonéziában az egyenruhás szervezeteknél az úgynevezett “kétujjas teszt”. Ennek most véget vetnének.

A Human Rights Watch (HRW) nevű szervezet beszüntetné Indonéziában az úgynevezett szüzességi vizsgálatokat. A muszlim többségű ázsiai országban azokat a szingli nőket, akik valamilyen egyenruhás szervezetben szeretnének szolgálni, “kétujjas tesztnek” vetik alá.

Az indonéziai elnöknek, Joko ‘Jokowi’ Widodónak utasítania kellene a rendőrség és a hadsereg parancsnokait, hogy azonnal töröljék el a szüzességi teszteket a női jelentkezőknél”

– áll a szervezet szerdai felhívásában.

Hozzáteszik, a szóban forgó “kétujjas teszt” – amely döntő szerepet játszik abban, hogy felveszik-e a női jelentkezőt a fegyveres testületekhez vagy sem – diszkriminatív, tudományosan alaptalan, nem utolsó sorban pedig hatalmas traumát okoz a nőknek.

Nisha Varia, a szervezet egyik helyi aktivistája a felhívás kapcsán elmondta: ha a kormány továbbra sem törli el a diszkriminatív gyakorlatot, akkor azzal tovább rontja a nők egyenlő esélyeit a jelentkezéseknél.

Azonban – a jogvédőkön kívül – nem sokan hisznek abban, hogy valaha eltörlik a “kétujjas teszteket”. Egy névtelenül nyilatkozó doktor elmondta: a hadsereg például egy top-down szervezet, az orvosoknak pedig muszáj a vezetőknek engedelmeskedni. Ha valóban véget akarnának vetni a gyakorlatnak, akkor azt egy magas rangú vezetőnek kellene elrendelnie a hadseregben – tette hozzá.

Arról nincs pontos szám, hogy évente hány “kétujjas tesztet” hajtanak végre a világ negyedik legnépesebb, muszlim többségű országában.

Orientalista.hu – 888.hu

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑