Cadmus fordítás Cadmus
Interjú

2016. 05. 31.

Interjú egy pakisztáni pappal

2016. 05. 31.

Latif atya, a CSI pakisztáni partnere 2016 áprilisában Svájcba látogatott, ahol interjút adott a CSI-nek. Ebben elmeséli, hogyan élte túl Lahorban a húsvétvasárnapi merényletet, és hogyan segíti az áldozatokat.

CSI: Latif atya (biztonsága érdekében álnevet használunk), mit érzett a robbantáskor?

Latif atya: Iszonyú volt. A húsvéti mise után délután négykor értem haza. Bekapcsoltam a tv-t és akkor láttam a híreket. Este nyolckor Bashír lelkész, egy barátom lánya fotókat küldött a túlélőkről. Tőle tudtam meg, hogy a 100 halott többsége nagyon szegény keresztény volt. Az ő végzetüket éppen az okozta, hogy a Gulshan-e-Iqbal parkba vasárnap ingyen lehetett bemenni. A mise után ezért idejöttek ünnepelni. De nagyon sajnálom a körülbelül ötven muzulmán áldozatot is.

CSI: Gondolt rá, hogy a túlélőket meglátogatja?

Latif atya: Ez egy pillanatig sem volt kétséges számomra. De legelőször a CSI gyorssegélyét akartam átadni a hozzátartozóknak, hogy megerősítsem bennük a reményt.

CSI: Ön két lahori kórházba is ellátogatott. Beszélne röviden erről?

Latif atya: Találkoztam egy fiatalasszonnyal, aki a robbantáskor elveszítette az egyik szemét. A férje sértetlenül megúszta, de a bátyja meghalt, akinek a felesége és a lánya szintén sértetlen maradt. Az egész egy őrület, hisz mindannyian szorosan egymás mellett álltak a robbanás pillanatában. Pusztán a merénylőhöz való irányuk döntött élet és halál között.

CSI: Az áldozatok milyen gyakorlati segítséget kaptak?

Latif atya: A CSI finanszírozza a kórházi kezelés és az otthoni ápolás költségeit. Körülbelül 30 sebesültet vettünk föl a programunkba. Mindaddig támogatjuk őket, míg a saját lábukra tudnak állni. De számítunk rá, hogy néhány súlyos sebesültnél komplikációk léphetnek föl, ezért elhúzódik a fölépülésük.

Ha kell, átmeneti pénzügyi támogatást is tudunk nyújtani. A sérültek többségének semmi megtakarítása nincs. Ha a kenyérkereső sokáig nem tud dolgozni, a hozzátartozók sürgős támogatást kaphatnak tőlünk.

CSI: És hogy látja, milyen veszélyek fenyegetik a pakisztáni keresztényeket?

Latif atya: Én nem félek, de óvatos vagyok és éber. Nagyon hálásan köszönjük a támogatók imáit, és adományait.

Orientalista.hu – CSI Magyarország

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑