Cadmus fordítás Cadmus
Irak

2017. 08. 31.

Irak: ég a talaj az iszlamisták talpa alatt

2017. 08. 31.

Az iraki kormánycsapatok a síita milíciák és a kurd pesmerga egységek támogatásával szerdán elfoglalták a Tell-Áfártól északnyugatra fekvő al-Ajádia városát és a közeli Kabak nevű falut az Iszlám Állam terrorszervezet harcosaitól Észak-Irakban.

A dzsihadisták elmenekültek a területről, a településekre érkező iraki egységek csak nőket és gyerekeket találtak ott.

A “hős” szélsőségesek csupán a saját bőrük mentésével törődtek, a családjaikat hátrahagyták, gyakorlatilag azok kezére adva őket, akik az ellenségeik.

“Ezek a lakóhelyüket el nem hagyó emberek, valójában az Iszlám Állam terrorszervezet tagjai. Mindegyikükön robbanóövet találtunk, szíjjakkal volt rájuk erősítve “– mondta el a kurdok egyik vezető hivatalnoka.

Az iszlám szélsőségesek lassan teljesen kiszorulnak Irakból, az ország északi részén is egyre kevesebb területet ellenőriznek. Ugyanez történik velük a szomszédos Szíriában, ahol a kormányerők kitartóan nyomulnak előre, jelenleg az ostromlott Deir Ez-Zor felé, hogy felszabadítsák a várost, melynek védői évek óta kitartóan megállnak a terroristákkal szemben.

Az Iszlám Állam terrorszervezet harcosai és családtagjaik hétfőn megkezdték a libanoni-szíriai határtérség elhagyását az előző nap meghirdetett tűzszüneti egyezmény keretében.

Két tucat busz és 11 mentőkocsi hagyta el a térséget a szélsőségesek kezén lévő Bukamal városa felé. A konvoj elvonulását a damaszkuszi kormányzattal szövetséges Hezbollah síita fegyveres szervezet felügyelte és biztosította.

Ez volt az első alkalom, hogy az Iszlám Állam beleegyezett területeinek kiürítésébe.

Orientalista.hu – Euronews/Crusader

 

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑