Cadmus fordítás Cadmus
Irak

2019. 08. 19.

Irak ezentúl lelövi a légterét megsértő katonai repülőgépeket

2019. 08. 19.

Az iraki miniszterelnök Adel Abdel Mahdi elrendelte, hogy lőjenek le minden olyan légi járművet, mely engedély nélkül tartózkodik az ország légterében.

Az iraki kormányfő a döntést az után hozta meg, miután robbanás történt az iraki főváros egyik lőszerraktárában, melynek következtében egy civil életét vesztette és sokan megsebesültek.

A robbanás oka eddig ismeretlen, de sokan Izraelt vádolják azzal, hogy légitámadást hajtott végre a lőszerraktár ellen, mely az iraki népi önkéntes erők, a Hashd Al-Shaabi tulajdonában volt. Az izraeli légierő az utóbbi hónapokban pedig többször is támadta az iraki síita önkéntes erőket.

,,A miniszterelnök elrendelte, hogy vonják meg az iraki légtérben a repülési engedélyt a felderítő repülőgépektől, a felfegyverzett felderítő repülőgépektől, a harci helikopterektől és a pilóta nélküli repülőgépektől.,,

Ezt a sajtó tájékoztatása céljából közölték az iraki parlament nemzetbiztonsági tanácsának ülése után. A tanács azt is elrendelte, hogy repülési engedélyt csupán az iraki fegyveres erők főparancsnoka, vagyis a miniszterelnök állíthat ki.

,,Minden hatóságnak meg kell felelnie ennek a parancsnak és minden légi jármű, mely megsérti ezt a szabályt agresszornak minősül. Erre pedig a légvédelmünk azonnal válaszolni fog.,,

A döntés meghozatalával az is kapcsolatban áll, hogy a török légierő is rendszeresen megsérti az iraki légteret amikor támadásokat hajt végre a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) állásai ellen iraki területen. Az iraki kormány ezt is az ország szuverenitása elleni támadásnak tekinti.

Orientalista.hu-Al-Isfahani (Al-Masdar News )

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑