Cadmus fordítás Cadmus
Irak

2019. 03. 20.

Irak felelőtlen kormánya miatt emelkedhet fel ismét az Iszlám Állam

2019. 03. 20.

A Moszul és egyéb szunnita területek felületes újjáépítése vagy elhanyagolása azzal kecsegtet, hogy ezek a területek fognak utánpótlással szolgálni az Iszlám Állam dzsihadista szervezet számára.

Ádil Abdul Mahdi iraki miniszterelnök szerint az egész világnak részt kellene vennie az Iszlám Állam ellen folytatott háború során lerombolt iraki városok újjáépítésében. A múlt héten tartott sajtótájékoztatóján megjegyezte: „A világnak biztonság és stabilitás formájában kell visszafizetnie azt a szívességet, amit Irak tett a terrorizmus elleni harcok során, illetve meg kell akadályoznia, hogy az irakiak elvándoroljanak az országból. A világnak segítenie kell helyreállítani a háború sújtotta iraki területeket.”

A miniszterelnöknek igaza van. A világnak közvetlen érdekében áll Irak újjáépítése: ha az olyan földig rombolt városok, mint például Moszul, így maradnak, a lakosságuk még jobban megkeseredik és egyre fogékonyabbá válik a terrorista csoportok által hirdetett bosszú-ideológiára. Az IÁ és az al-Kaida újjászületése Irakban pedig mindannyiunkat veszélyeztetné.

A probléma azonban az, hogy a világ mindaddig nem tud segíteni Iraknak, amíg magát Abdul Mahdit sem érdekli az ország népének további sorsa. Kormánya reménytelen újjáépítési erőfeszítéseit leginkább Moszul példáján láthatjuk, amely a legnagyobb kárt szenvedte a háború alatt. Közel két évvel a felszabadulása után Irak második legnagyobb városának nagy része szinte pontosan úgy néz ki, mint amikor az Iszlám Állam erőit kiszorították – romokban áll.

Moszul újjáépítési költségének becslése valahol 1 és 2 milliárd dollár között mozog. Abdul Mahdi kormánya azonban mindössze 120 millió dollárt osztott ki az idei költségvetésben Ninive kormányzóságnak, amelynek Moszul a fővárosa. Ez elég szánalmas összeg, tekintve, hogy Irak az OPEC második legnagyobb olajexportőre körülbelül havi 8 milliárd dolláros exportbevétellel.
Ezzel szemben a nemzetközi donorok – az Európai Uniótól és a Világbanktól kezdve az Egyesült Államokon keresztül sok más országig – több száz millió dollárt adományoztak a város újjáépítésére. (A tavalyi, Kuvaitban tartott donorkonferencián a nemzetközi adományozók összességében 30 milliárd dollárt ajánlottak fel az ország rekonstrukciójára.)

A cikk folytatását ITT olvashatják.

Kitekinto.hu

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑