Cadmus fordítás Cadmus
Irak

2015. 03. 12.

Irak felszámolja az amerikai irányítású katonai struktúrát

2015. 03. 12.

Az iraki kormány vizsgálatot indított az iraki hadsereg az Egyesült Államok által kiképzett alakulatai ellen, akiket kínvallatás alkalmazásával, rabok kivégzésével és civilek ellen elkövetett gyilkosságokkal vádolnak.

Az ABC news jelentése szerint az amerikai kiképzési alakulatokat az Iszlám Állam elleni harc kulcsfontosságú erőinek tartják, de számos képi és videóanyag támasztja alá, hogy az elit katonai egységek ugyanolyan típusú bűncselekményeket követnek el, mint a terrorszervezet ami ellen harcolnak. Emiatt számos amerikai kiképzésű iraki alakulatot háborús bűnök elkövetésével vádolnak.

Mint kiderült, az amerikai kiképzésű egységek nem elszigetelt jelenségként, hanem tömeges méretben ugyanolyan rémtetteket követnek el, mint az ISIS terrorszervezet. Tevékenységük az ország destabilizálását szolgálja, mivel az iraki civilek sok helyen már nem látnak különbséget a terrorszervezet és az iraki hadsereg alakulatai közt, ami megnehezíti, hogy a kormányerők tartósan ellenőrzés alatt tartsanak egyes területeket. Az iraki sajtó tömeges felelősségre vonásról beszél.

Egyes iraki katonai alakulatok mostanra visszautasítják az amerikai segítséget a felderítésben és kiképzésben az emberi jogok sorozatos sértése miatt. Az USA jelenleg közel egymilliárd dollárt költ hivatalosan az iraki hadsereg fegyverzésére, az iraki parlamenti pártok azonban az utóbbi hetekben azzal vádolták az amerikai vezetésű koalíciót, hogy a terrorszervezet számára szállítanak fegyvereket, és támogatják azt a kormányerők elleni harcban. Alig két héttel ezelőtt az iraki hadsereg két brit repülőgépet lőtt le, ami fegyvert szállított az ISIS-nek. A kormány azt követően kilátásba helyezte, hogy amennyiben a nyugati országok nem hagynak fel a terrorszervezet támogatásával, más országoktól fognak katonai segítséget kérni.

Irak az elmúlt hetek során tárgyalásokat folytatott Iránnal a katonai segítségnyújtásról, és mostanra az iráni hadsereg által kiképzett síita katonai erő is harcol a kormányerők oldalán. Az iraki kormány Kasszem Szulejmáni iráni tábornokot kérte fel, hogy tudásával járuljon hozzá a terrorszervezet egy erődítménye, Tikrit elleni offenzívához. A síita milíciák által vezetőnek elfogadott Szulejmáni a Trikrit elleni offenzíva de facto katonai vezetője. Miközben a nyugati országok továbbra is az Iszlám Állam elleni harcról beszélnek, a gyakorlatban Irak épp most számolja fel az amerikaiak által kiképzett katonai struktúrát, és Irán segít a kormánynak helyreállítani a rendet. Kérdéses, hogy egy ilyen összetett környezetben mit keresnének egyáltalán magyar katonák, mivel jelenleg az sem egyértelmű, hogy két hónap múlva az iraki hadsereg szövetségesként vagy megszálló erőként tekint majd a nyugati koalícióra.

Orientalista.hu – (Forrás: Hídfőnet)

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑