Cadmus fordítás Cadmus
Menekültügy

2021. 11. 13.

Irak hazatelepíti a fehérorosz határon rekedt állampolgárait

2021. 11. 13.

Irak azon munkálkodik, hogy hazatelepítse a lengyel-fehérorosz határ térségéből azokat az iraki bevándorlókat, akik hajlandóak visszatérni – közölte a bagdadi külügyminisztérium szóvivője.

A szóvivő az INA iraki állami hírügynökség szerint elmondta, azután döntöttek így, hogy felülvizsgálták a Fehéroroszország, illetve Litvánia, Lettország és Lengyelország határán kialakult helyzetet, és utasították az ezekben az országokban dolgozó iraki nagykövetségeket, hogy tegyenek meg mindent az utazók biztonsága érdekében.

A lengyel-fehérorosz határ térségében migránsok ezrei rekedtek, akik illegálisan kívánnak belépni az Európai Unió területére.

Az iraki külügyi szóvivő közölte: Fuád Huszein iraki külügyminiszter felszólította országa érintett diplomáciai képviseleteit, hogy a „lehető legnagyobb felelősséggel” járjanak él, lássák el útlevéllel az iraki állampolgárokat, és koordinálják iraki repülőjáratokon történő önkéntes hazatérésüket.

Egy pénteken kiadott közlemény szerint az iraki kormány lépéseket tesz a fehérorosz-lengyel határon rekedt iraki mingrások hazaszállítása érdekében, és nem zárta ki légijáratok indítását ezzel a céllal Bagdadból vagy Erbílből Bejrútba és onnan Minszkbe.

Irak augusztusban függesztette fel minszki járatait nemzetközi nyomásra, miután megnőtt a Fehéroroszországból Litvániába illegálisan átkelni szándékozó irakiak száma.

A Fehéroroszországgal szomszédos európai uniós tagállamok, Lengyelország, Litvánia és Lettország keleti határához hónapok óta érkeznek illegális bevándorlók. Az Európai Unió szerint a minszki vezetés, felhasználva a migránsokat, hibrid támadást indított az unió ellen, Brüsszel ezért csütörtökön kilátásba helyezte, hogy akár már hétfőtől újabb szankciókat vezethet be Fehéroroszországgal és a migránsokat odaszállító légitársaságokkal szemben.

MTI, Mandiner.hu

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑