Cadmus fordítás Cadmus
Irak

2015. 12. 04.

Irak tiltakozó beadványt fog benyújtani az ENSZ BT-ben, ha Törökország tényleg olajat vett az ISIS-től

2015. 12. 04.

Bagdad azonnali jelleggel tiltakozó nyilatkozatot fog beadni  az ENSZ Biztonsági Tanácsánál, amennyiben azon állítások bebizonyosodnak, hogy Törökország is részt vett az Iszlám Állammal együtt a kőolajcsempészetben – jelentette be az Iraki Védelmi Minisztérium szerdán.

Ha az iraki kormányzat elég bizonyítékot és adatot szerez, minden további nélkül tiltakozásba kezd mind az ENSZ BT-nél, mind más fontosabb nemzetközi szervezetekkel – nyilatkozta Naseer Nuri szóvivő a Sputnik News-nak.

Szerinte már most számtalan olyan információ van, mely alapján nagy mértékben csempészik  megszállott iraki területekről az olajat több országba, köztük Törökországba is. Nuri szerint a csempészett olaj egyértelműen arra szolgál, hogy az ISIS ezáltal pénzhez juthasson.

 „Vannak bizonyítékok, műholdfelvételek, valamint jelentések különböző biztonsági             szervezetektől, melyek megerősítik, hogy az ISIS olajat csempészik Törökországba” – mondta.

Szintén a tegnapi nap folyamán az Orosz Védelmi Minisztérium bejelentette, hogy van bizonyítékuk arra, hogy Törökország részt vesz az ISIS illegális olajügyleteiben.

Moszkva szintén reméli, hogy az ENSZ BT tagjai hamar el fogják fogadni az oroszok által benyújtott döntéstervezetet, mely ellehetetlenítené az Iszlám Állam bármilyen formában való támogatását – mondta Gennady Gatilov orosz külügyminiszter-helyettes.

Még hétfőn Vlagyimir Putyin orosz elnök bejelentette, hogy Oroszország számos olyan információhoz jutott, mely alapján bizonyítani lehet, hogy az ISIS által ellenőrzött olajmezőkről kitermelt olajat török ipari létesítményekbe szállították.

Recep Tayyip Erdogan török elnök erre válaszul a keddi nap folyamán kijelentette, hogy amennyiben valóban bebizonyosodik, hogy Ankara olajat vásárolt a terrorszervezettől, készen áll benyújtani a lemondását.

Különböző számítások szerint eddig az ISIS nagyjából 1 milliárd dollár profitra tett szert a feketepiacon keresztül. Mowaffak Rubaine, egy parlamenti képviselő, aki korábban nemzetbiztonsági szaktanácsadóként is működött, azt nyilatkozta, hogy értesülései szerint a terrorszervezet csak Törökországba 800 milliárd dollár értékben adott el kőolajat.

Orientalista.hu – Crusader

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑