Cadmus fordítás Cadmus
Keresztények

2017. 03. 09.

Irakban keresztény népirtás folyik – nyilatkozta az antiochiai szír katolikus pátriárka

2017. 03. 09.

III. József Ignác antiochiai szír katolikus pátriárka, aki január közepén Budapesten járt és előadást tartott a közel-keleti keresztények szenvedéseiről, február végén Novarában és Rómában vett részt több hivatalos találkozón. A ferences kusztódia terrasanta.net weboldala február 27-én tette közzé a pátriárkával készített interjút.

„A népirtás nem pusztán öldöklés, hanem az is genocídium, ha egy népet gyökerestől elszakítanak szülőföldjéről, ha felszámolják identitását. Ma Irakban a keresztények népirtása van folyamatban”

– ezekkel a súlyos szavakkal illusztrálta a közel-keleti keresztények helyzetét Junan pátriárka, a novarai egyházmegyei folyóiratok igazgatójának, Manuela Borraccino Vatikán- és Közel-Kelet-szakértőnek adott interjújában.

Fennáll a veszély, hogy az egész szír katolikus közösség örökre eltűnik a föld színéről

„A vértanúság mindig is létezett és termékennyé tette az egyházat. De ma egy alapvető különbség áll fenn a múlthoz képest: jelenleg nem pusztán az egyének élete forog kockán, hanem a szír katolikus kisebbség egészét fenyegeti az a veszély, hogy örökre eltűnik a föld színéről, vagy pedig kulturális, egyházi és nyelvi identitását elveszítve marad életben”.

A terroristák elűzték az egész egyházmegyét

Az utóbbi hat év végtelen tragédiájáról szólva a pátriárka elmondta, hogy a sorozatos felhívások, segélykiáltások ellenére, amelyeket a nemzetközi közösség mindig válasz nélkül hagyott, 2014. augusztus 6-ról 7-re virradó éjszaka mintegy 140 ezer kereszténynek kellett elhagynia a Ninivei-síkságot. Irak északi részének egész szír katolikus egyházmegyéjét elűzte az ún. Iszlám Állam terrorista bandája: egy érsek, 34 pap és szerzetes, több mint 50 szerzetesnő és 45 ezer hívő kényszerült menekülni. 18 templom és egy V. századi kolostor a tűz martalékává lett. A tavalyi volt a harmadik Karácsony, amelyet az egyházmegye 12 ezer családja menekülttáborokban töltött. A hívek Kurdisztánban, Libanonban, Jordániában és Törökországban élnek menekültként. Nem tudni, hogy a különböző keresztény közösségek mikor térhetnek vissza otthonaikba.

A szír katolikus közösség Jézus nyelvét használja a liturgiában

Arra a kérdésre, hogy milyen jövő vár a Közel-Kelet keresztényeire, Junan pátriárka a következőket válaszolta: „Egy egész egyházat fenyeget a megsemmisülés veszélye. A szír-katolikus közösségnek ősi gyökerei vannak, még ma is Jézus nyelvét, az arámi nyelvet használja a liturgiában. Ha a hívek kivándorolnak, akkor a Közel-Kelet elveszti történelmének, identitásának egyik alapvető összetevőjét. Ezek az országok megfosztják magukat azoktól a közösségektől, amelyek biztosítani tudják a pluralizmust és a különbözőségek tiszteletben tartását.

Szíriában a keresztények mindig tevékeny szereplői voltak a társadalomnak

Szíriában kissé más a helyzet, mint Irakban, ahol a keresztények jelen vannak az ország egész területén, a nagyvárosokban, mint Aleppóban, vagy a tengerparton – fejtette ki az interjúban Junan antiochiai szír katolikus pátriárka. Szíriában a kormány mindig ügyelt arra, hogy a kisebbségek békében élhessenek és történelmi szempontból a keresztények mindig tevékenyen részt vettek a politikai életben mind a közigazgatás, mind a kormányzás szintjén.
Szíriában a keresztények a lakosság 10 %-át képezték, ma mintegy 5-6%-ot tesznek ki. Irakban 2003 előtt másfél millió volt a számuk, ma 60 %-uk elhagyta az országot, nem érik el a lakosság 1%-át sem, nem sokkal 300 ezer fölött van a számuk. A különbségek ellenére azonban mindkét országban hasonló a helyzet abból a szempontból, hogy egyforma a szenvedés és a jövőtől való félelem, a bizonytalanság, az erőszakos fenyegetések.

A nyugati nagyhatalmak semmit sem tettek a terrorizmus megfékezésére

Ami a nemzetközi koalíció működését illeti, a pátriárka hangsúlyozta: a nyugati nagyhatalmak jelenléte láthatatlan volt. El kell ismerni, hogy Oroszország komolyabb szerepet töltött be, egyedül az oroszok szálltak valóban szembe a dzsihadistákkal. A nyugati nagyhatalmak abszolút értelemben véve megalkuvók voltak. Elég, ha az elmúlt évekre gondolunk, amikor napirendi pontjukra tűzték úgymond a „demokrácia exportját”. Hogyan lehet megvalósítani a demokráciát ott, ahol nem válik szét az állam és az egyház? – tette fel a kérdést III. József Ignác antiochiai szír katolikus pátriárka, majd újabb kérdéssel zárta olaszországi interjúját: „Az USA, Franciaroszág, Nagy-Britannia miért nem exportálta a demokráciát az Öböl-menti országokba, ahol a monarchiák uralma a lakosságot középkori életmódra kényszeríti, míg néhányan luxusban élnek?”

Orientalista.hu – Radiovaticana

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑