Cadmus fordítás Cadmus
Irak

2020. 11. 06.

Iraki ellenzéki politikusokat akar likvidálni Washington

2020. 11. 06.

Amir Abdol Monaam Al-Saedi, iraki politikai elemző szerint ha Washington továbbra is ellenőrzése alatt tartja Irak légterét, az növeli az esélyét annak, hogy az amerikai drónok folytatják az iraki ellenzéki politikusok elleni támadásaikat.

Az elemző az Al-Maaloumeh híroldal számára elmondta, hogy az iraki kormány hallgat arról az egyezményről, melynek értelmében az Egyesült Államok továbbra is ellenőrzése alatt tartja Irak légterét.

A légtér amerikai ellenőrzése pedig azért veszélyes, mivel az amerikai hadsereg könnyen likvidálhatja azokat a személyeket akik ellenzik az amerikai katonai jelenlétet és megszállást az országban.

Az amerikaiak a légtér ellenőrzését arra is használják, hogy fedezzék az általuk létrehozott Iszlám Állam nevű terrorszervezet tevékenységét Irakban.

Korábban már több felvételen is lehetett látni, az amerikai légierő hogyan támogatta a terroristákat több iraki kormányzóságban és több városból is helikopterekkel menekítette ki a terrorszervezet vezetőit.

Legutóbb 2016-ban iraki hadsereg által körülzárt  azóta felszabadított Tikrit városából mentették ki az Iszlám Állam helyi vezetőit.

A legjelentősebb amerikai drón támadást azonban az iráni Qasem Suleimani tábornok ellen hajtották végre január elején a bagdadi repülőtér közelében. A támadásban mártírhalált halt Abu Mahdi Al-Mohandes is aki az iraki Hashd Al-Shaabi népi mozgósítású erők helyettes parancsnoka volt.

Orientalista.hu-Al-Isfahani (Fars News Agency)

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑