Irak

2020. 02. 14.

Iraki képviselők szerint megkezdődtek az amerikai csapatkivonások az országból

Iraki tisztviselők szerint az Egyesült Államok megkezdte csapatainak kivonását 15 iraki támaszpontról és csupán az Ain Al-Asad bázison és Erbilben kívánnak a jövőben csapatokat állomásoztatni.

Ali Al-Qameni, az iraki parlament védelmi és biztonsági bizottságának elnöke az Al-Ahd hírügynökség számára kijelentette, hogy:

,,Az Egyesült Államok megkezdte a kivonulást Irakból és megkezdte 15 katonai bázis feladását.,,

Az amerikaiak azt szeretnék, ha csapataik tovább pár is az Ain Al-Asad és az Erbil bázisokon maradnának, azonban az iraki parlament nyomást gyakorol rájuk a teljes csapatkivonás érdekében.

Az iraki parlament korábban elfogadta a döntést, mely követeli az idegen csapatok távozását az országból, és Adel Abdul Mahdi korábbi iraki miniszterelnök felszólította az Egyesült Államokat a csapatkivonások megkezdésére. Az ország lakosságának ugyanis elege lett az amerikaiak által végrehajtott légitámadásokból, melyek sokszor civil áldozatokkal jártak.

A legjobban azonban az háborította fel az iraki lakosságot, amikor az amerikai légierő meggyilkolta Abu Mahdi Al-Mohandest, a Hashd Al-Shaabi iraki önkéntes erő parancsnokát.

Az amerikaiak azonban arra, hivatkoznak, hogy az iraki kormány kérte fel őket az Iszlám Állam és más terror szervezetek elleni harcra még 2014-ben. Azonban az igazság az, hogy Irak területét a Hashd Al-Shaabi nevű iraki önkéntes erő szabadította fel a terroristák megszállása alól. 2017-ben az iraki különleges erők, a biztonsági erők, a szövetségi rendőrség és a Hashd Al-Shaabi győzte le a terrorista csoportokat az országban.

Orientalista.hu-Al-Isfahani (fort-russ.com)

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑