Cadmus fordítás Cadmus
Gazdaság

2016. 04. 20.

Irán a nemzetközi szankciók előtti szintre növelné olajtermelését

2016. 04. 20.

Irán két hónapon belül a nemzetközi szankciók előtti szintre növeli olajtermelését – jelentette be az ország olajügyi miniszterhelyettese kedden, számolt be az alfahir.hu.

Elemzők szerint a kijelentés alapján felcsillant annak a reménye, hogy Teherán júniusban esetleg bekapcsolódhat az olajtermelés befagyasztását célzó tárgyalásokba.

Eközben az iráni televízióban az olajügyi miniszter kedden megismételte, hogy a vasárnapi dohai olajcsúcsra eredetileg javasolt januári szinten történő termelésbefagyasztás teljes mértékben elfogadhatatlan Teherán szempontjából.

“Gondoljanak bele. Ez olyan lenne, mintha meg sem történt volna a Teheránnal szembeni szankciók januári feloldása.” – mondta.

Irán olajtermelése jelenleg napi 3,5 millió hordó. Az Irán elleni nemzetközi szankciókat 2012 júliusában léptették életbe, ezt megelőzően minimálisan 4 millió hordó alatti volt az ország napi olajtermelése.

Irán azért nem vett részt a 18 vezető olajtermelő vasárnapi dohai értekezletén, mert miután jelentősen visszaesett az ország olajtermelése és piaci részesedése a nemzetközi szankciók három éve alatt, Irán éppen most próbálja pótolni azt, amit elveszített, miközben mások csúcsra járatták olajtermelésüket az elmúlt években és jórészt megszerezték a kieső iráni piaci részesedést.l

 A kudarccal végződött hét végi dohai megbeszélés után a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetéhez (OPEC) tartozó országok közölték az OPEC-en kívüli tárgyalópartnereikkel, köztük Oroszországgal, hogy előbb a szervezeten belül kell dűlőre jutniuk a termelés korlátozásáról, lehetőleg júniusig, a szokásos félévenkénti bécsi miniszteri tanácskozásukig, és majd ezután tudnak más olajkitermelő országokat felkérni arra, hogy csatlakozzanak az egyezséghez.

Orientalista.hu – (MTI, Alfahír)

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑