Cadmus fordítás Cadmus
Irán

2016. 05. 27.

Irán: A Szakértők Gyűlése megválasztotta új elnökét

2016. 05. 27.

Az Iráni Szakértők Gyűlése megválasztotta Ahmed Jannati ajatollahot a szervezet megbízott vezetőjének, hogy a jövőben ő kísérje figyelemmel és felügyelje az Iszlám Forradalom vezetőjének munkásságát, írja a Press TV.

Jannati ajatollahot két évre választották meg erre a posztra kedden, a Szakértők Gyűlésének tagjairól február végén tartott szavazást követően.

A megnyitóra szánt beszédében Seyyed Ali Khameini ajatollah, az Iszlám Forradalom vezetője azt mondta, az újonnan megválasztott gyűlés kötelessége, hogy gondosan és mindenre kiterjedően megvédje az Iszlám és a forradalmi identitás uralkodó intézményét és irányítsa ezen intézmény közvetlenül összefüggő apparátusait a nagyszerű és magasztos célok felé.

Jannati ajatollahot két másik jelölttel szemben választotta elnökké a 88 tagú gyűlés 51 szavazattal. Az egyik jelölt a korábbi bírói testületfőnök, Mahmoud Shahroudi ajatollah volt, a másik egy prominens pap, Ehrahim Amini ajatollah.

Amini ajatollah, aki szintén vallási vezető Qom Szent Városában, 21 szavazatot kapott, míg Shahroudi ajatollah 13-at.

A Szakértők Gyűlésének volt elnöke, Akbar Hashemi Rafsanjani ajatollah, aki 2011 óta töltötte be ezt a posztot, idén nem indult újra.

Orientalista.hu – (Press Tv, Persianews.vcp.ir)

Megosztom:

Back to Top ↑