Cadmus fordítás Cadmus
Geopolitika

2020. 06. 18.

Irán a törökbarát líbiai kormányt támogatja

2020. 06. 18.

Irán bejelentette, hogy Törökországgal közösen törekszenek a líbiai válság megoldására és mindketten a Tripoliban lévő ún. ,,líbiai központi kormányt,, támogatják.

Mohamed Javad Zarif iráni külügyminiszter hétfőn Ankarában találkozott Mevlut Cavusoglu török külügyminiszterrel, ahol egy sajtótájékoztatón kijelentette, hogy:

,,Politikai megoldást szeretnénk találni a líbiai válságra és a polgárháború befejezésére. Mi a legitim kormányt támogatjuk Líbiában, mely képes véget vetni a jelenleg zajló háborúnak. Ebben pedig hasonló elképzeléseink vannak a török féllel, és abban is, hogy véget vessünk a válságnak Líbiában és Jemenben.,,

Kedden reggel az iráni külügyminiszter Isztanbulból utazott el Moszkvába. Az iráni külügyminisztérium információi szerint Zarif a vasárnap kezdődött törökországi látogatása során elsősorban a kétoldalú kapcsolatokról, valamint regionális és nemzetközi ügyekről tárgyalt török kollégájával.

A ,,líbiai központi kormány,, támogatásával az iráni álláspont jelentősen eltér közeli szövetségese, Szíria álláspontjától, mely a Tobrukban működő líbiai parlamentet ismeri el.

Orientalista.hu-Al-Isfahani (Al-Masdar News)

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑