Cadmus fordítás Cadmus
Irán

2014. 12. 05.

Irán: Az ISIS terrorszervezet Amerika terméke

2014. 12. 05.

Egy iráni katonai vezető szerint bizonyítékaik vannak arra vonatkozóan, hogy az Iszlám Államnak nevezett terrorszervezetet az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) hozta létre.

Masszud Dzsazajeri dandártábornok, Irán Fegyveres Erői vezérkari főnökének helyettese szerint miközben az Egyesült Államok harcot folytat az ISIS ellen, a tények azt mutatják, hogy a terrorszervezet a CIA kreálmánya. “Tény, hogy az amerikai hadsereg fegyverekkel és egyenruhával látta el az ISIS-t már az úgynevezett terrorellenes koalíció megalakítása előtt. Ez önmagában is az ISIS elleni harc hamis voltát támasztja alá.”

Dzsazajeri ugyanakkor tagadja a nyugati sajtó értesüléseit, miszerint Irán az Egyesült Államokkal együttműködve légicsapásokat hajtana végre Irak területén. Szeptemberben már terjedtek ugyanilyen hírek Szíriára vonatkozóan, Hamenei ajatollah azonban tagadta, hogy elfogadták volna Washington ajánlatát valamiféle katonai “együttműködésre”. Az ajatollah akkor kijelentette, hogy az USA-nak vér tapad a kezéhez, és “mocskos kezeiket akkor sem fognánk meg, ha segítséget nyújtana”.

A nyugati liberális sajtó álhíreket terjesztett egy iráni-amerikai katonai szövetséggel kapcsolatban, az állami vezetők egyértelmű tagadó nyilatkozatait azonban nem közölték le. Válaszként Irán több nyugati liberális sajtóorgánumot betiltott, Irán területén elérhetetlenné tették az olyan, nyugati viszonylatban jelentéktelennek számító liberális sajtóorgánumokat is, mint az Index.hu és a HVG.

A terrorszervezetet a CIA hozta létre, hogy az USA az ellene folytatott harcra hivatkozva megalapozza katonai jelenlétét a Közel-Keleten. A liberális sajtó pedig annak okán terjeszti az Iránnal kapcsolatos álhíreket, hogy azt a látszatot keltse, az amerikai hadsereg a térségi államok beleegyezésével tartja fenn jelenlétét a Közel-Keleten. Valójában Irán elutasítja az amerikai hadsereg beavatkozásait, Szíria külügyminisztériuma is egy szuverén ország belügyeibe történő beavatkozásnak nevezte azt, de még a török államfő is feltette a kérdést; valójában milyen alapon is vannak itt az amerikai csapatok, több mint 12 ezer kilométerre az Egyesült Államok határától?

Hídfő.net

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑