Cadmus fordítás Cadmus
Ázsia

2023. 05. 26.

Irán és Indonézia ezentúl nem dollárban kereskedik

2023. 05. 26.

Ebrahim Raiszi iráni elnök indonéziai látogatása során a két ország megállapodást írt alá arról, hogy a kétoldalú kereskedelem ezentúl a nemzeti valutákban történik.

A kereskedelmi kapcsolatok mélyítésében állapodott meg a többi között kedden Ebrahim Raíszi iráni és Joko Widodo indonéz elnök az indonéziai Bogorban tartott találkozójukon.

Az államfők közös sajtótájékoztatóján Widodo azt mondta, a találkozón megegyeztek abban, hogy iráni befektetők is szerepet vállalnak a délkelet-ázsiai ország új fővárosának megépítésében.

Az indonéz parlament tavaly hagyta jóvá azt a törvényjavaslatot, amely áthelyezné az ország fővárosát Jakartából a távolabb fekvő és gyérebben lakott Kalimantán, más néven Indonéz Borneó régióba.

Az iráni kormány bejelentése szerint az Irán és Indonézia közötti kereskedelem átlépte az évi 20 milliárd dolláros szintet. Azonban ezentúl a korábbi amerikai dollárban történt elszámolás helyett áttérnek az egymás nemzeti valutáiban történő elszámolásra.

Az indonéziai kereskedelmi minisztérium adatai szerint a két ország közötti kereskedelem tavaly 23 százalékkal emelkedett és elérte a 257 milliárd dollárt.

Az államfők emellett egyeztettek a térség helyzetéről és megállapodtak abban, hogy folytatják a palesztin és az afgán nép támogatását.
Widodo utoljára 2016-ban járt Iránban, Raíszi elődje, Haszan Róháni pedig 2015-ben kereste fel a délkelet-ázsiai térség legnagyobb gazdaságának, egyben a világ legnépesebb muszlim országának számító Indonéziát.

Raiszi elnök az indonéziai sajtótájékoztatón elmondta, hogy az amerikai szankciók nem tudták megtörni az iráni gazdaságot és Irán kereskedelmi kapcsolatokat kíván kiépíteni a szomszédos országokkal, valamint a világ muszlim államaival. Hozzátette idén volt a 70. évfordulója annak, hogy felvették a diplomáciai kapcsolatot a világ  legnépesebb muszlim országával, Indonéziával.

Orientalista.hu-Al-Isfahani (Iran Press, MTI)

 

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑