Cadmus fordítás Cadmus
Gazdaság

2021. 09. 01.

Irán exportja zökkenőmentesen zajlik Afganisztánba

2021. 09. 01.

Az iráni Fars News hírügynökség információi szerint a tálibok hatalomátvétele után továbbra is nyitva vannak az iráni-agfán határátkelőhelyek és folytatódik a kereskedelem a két ország között.

Irán elsősorban olajipari termékeket és üzemanyagot szállít Afganisztánba ahol a tálibok hatalomátvétele óta 70 százalékkal csökkentették az iráni olajipari termékek után fizetendő vámokat. Az Iránnal határos afgán tartományok élére kinevezett új kormányzók pedig bejelentették, hogy több üzemanyagra van szükségük a szomszédos országból.

Az iráni híroldal információi szerint korábban is jelentős mennyiségű üzemanyag érkezett Iránból Afganisztánba. Az elmúlt évben 274 000 tonna gázolajat és 80 000 tonna benzint exportáltak a szomszédos országba.

Irán eddig is Afganisztán legjelentősebb kereskedelmi partnere volt. A két ország közötti kereskedelem elérte az évi 2 milliárd dollárt.

A kereskedelmet zömében  a két ország közötti 570 kilométeres határszakaszon lévő átkelőkön keresztül bonyolítják le. Tavaly decemberben pedig átadták a két ország közötti 150 kilométeres vasútvonalat, mely az iráni Khaf városát és az afganisztáni Rozanak várost köti össze.

Orientalista.hu-Al-Isfahani (Fars News)

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑