Cadmus fordítás Cadmus
  • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

  • Szíriai konfliktus

  • Palesztin – izraeli konfliktus

  • Legolvasottabb híreink

  • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

  • Afganisztáni háború

  • Tajvani konfliktus

  • Örmény-azeri konfliktus

  • Időjárás

Biztonságpolitika

2019. 06. 28.

Irán felajánlotta, hogy fejleszti Irak légvédelmét

2019. 06. 28.

Vasárnap az iráni Khatam Al-Anbia légvédelmi bázis parancsnoka, Alireza Sabahi Fard dandártábornok kijelentette, hogy Irán készen áll arra, hogy segítséget nyújtson a szomszádos Iraknak a légvédelem szempotjából és a légvédelem fejlesztésének területén.

Helyi katonai szakértők elmondták, hogy az iráni légvédelem készen áll arra, hogy segítséget nyújtson Iraknak a légvédelemmel kapcsolatos gyártás és egyéb technikai támogatás területén. Az iráni tábornok ez ügyben megbeszélést folytatott Tariq Abbas Ibrahim Abdul Hussein iraki vezérőrnaggyal, az iraki-iráni közös bizottság elnökével Teheránban.

Sabahi Fard tábornok kijelentette, hogy az iráni védelmi ipar minden típusú légvédelmi eszközt gyárt mint például radarokat, tüzérségi eszközöket és légvédelmi rakéta rendszereket. Ezen kívül képesek az elektronikai hadviselésre és különböző katonai drónokat is gyártanak.

Az iraki vezérőrnagy nagyra értékelte Irán légvédelmi ipar területén elért eredményeit. Az iraki katonai delegáció ezért csodálattal tekint az Iráni Iszlám Köztársaság sikereire.

Éppen ezért az iraki parancsnok kifejezte hazája elkötelezettségét azzal kapcsolatban, hogy együttműködjenek az iráni védelmi szakértőkkel a különböző eszközök gyártása terén. Ezen kívül az iraki légvédelem megkapná az eszközökhöz a megfelelő kiképzést és az egyéb technikai támogatást.

Még áprilisban jelentette be az iráni fegyveres erők vezérkari főnöke, Mohamed Hossein Baqeri vezérőrnagy, hogy Bagdad beleegyezett abba, hogy légvédelmi együttműködést írjon alá Iránnal.

Májusban az iraki haditengerészet parancsnoka, Ahmed Jasim Maarij tábornok és az Iráni Forradalmi Gárda haditengerészetének parancsnoka, Ali Reza Tangsiri admirális találkozott Teheránban, hogy védelmi együttműködésről tárgyaljanak a haditengerészet területen. Erre a célra közös iraki-iráni haditengerészeti bizottságot hoztak létre.

2017 júliusában Irak és Irán a terrorizmus elleni harccal kapcsolatban írt alá egyezményt. Teherán és Bagdad ugyanis együtt akar működni a terrorizmus elleni harcban és ezzel kapcsolatban összehangolják a két ország közös határának védelmét.

Orientalista.hu – Al-Isfahani (Tasnim News)

 

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑