Cadmus fordítás Cadmus
Haditechnika

2020. 04. 23.

Irán Föld körüli pályára állította első katonai műholdját

2020. 04. 23.

A Tasnim News hírügynökség szerint Irán Föld körüli pályára állította első katonai műholdját. A ,,Noor,, nevű műhold 425 kilométeres magasságban fog a Föld körül keringeni.

A kilövést az Iráni Forradalmi Gárda egységei hajtották végre. Korábban azonban az Egyesült Államok azzal vádolta Iránt, hogy a műhold kilövésre használt rakéták átalakíthatóak katonai felhasználásra is. Amir Hatami iráni védelmi miniszter azonban tagadta az amerikai feltételezéseket.

Az amerikaiak szerint a korábban sikertelenül végződött iráni ,,Zarif,, műhold kilövése csupán az iráni rakéta program részét képezte.

A védelmi miniszter szerint azonban ez nem része az iráni rakéta programnak és tovább kívánják folytatni a műholdak fejlesztését, melyek hozzájárulnak az Iráni Iszlám Köztársaság védelméhez.

A február 9-én történt kilövés, mely a ,,Zafar,, műholdat juttatta volna fel a világűrbe, a rakéták meghibásodása miatt meghiúsult. Mohamed Jawad Azari Jahromi, iráni információ technológiai és kommunikációs miniszter szerint azonban az iráni műholdas fejlesztési program már megállíthatatlan.


Orientalista.hu-Al-Isfahani (Sputnik News)

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑