Cadmus fordítás Cadmus
Irán

2015. 02. 01.

Irán húsz terroristát tartoztatott le Beludzsisztán tartományban

2015. 02. 01.

A Jaish Al-Adal szervezet egyik sejtét számolta fel az iráni belbiztonsági erők.

68549a7e-e02d-4ec6-b9b6-aac84ee70700_4x3_690x515

Salah Al-Din Al-Faruki a szervezet vezetője

Irán szerint terrorszervezet az ország keleti részén fekvő Isztán-Beludzsisztán tartományban tevékenykedik. A Jaish Al-Adl (Igazság Hadserege) szervezet a tartomány függetlenségéért harcol. A szervezet tagadja, hogy kapcsolatban állnak az Iszlám Állammal és az Al-Kaidával. A beludzsi nép az iszlám szunnita ágához tartozik és elnyomóként tekint az iráni hatalomra. A szervezet twitter oldalán cáfolja, hogy tagjait tartoztatták le, szerintük egyszerű beludzsi embereket fogtak el akiknek semmi közük hozzájuk.

A szervezet  számos terrorakciót hajtott végre az iráni határőrség ellen. Több alkalommal iráni katonákat ejtettek foglyul, és mivel a követelésüket az iráni vezetés nem teljesítette ezért kivégezték a foglyokat.

A beludzsi nyelv a kurddal áll rokonságban bár a történészek a médektől és a perzsáktól származtatják őket. A beludzsiak főleg a nyugat-pakisztáni szintén Beludzsisztánnak nevezet tartományban élnek. De jelentős közösséget alkotnak Afganisztánban, Ománban és Türkmenisztánban is.

Orientalista.hu

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑